Посадову особу місцевого самоврядування, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною, можна преміювати з нагоди свята чи ювілею, — Мінсоцполітики

Законодавство не забороняє виплачувати премії до державного, професійного свята, ювілейної дати посадовій особі місцевого самоврядування, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.

Мінсоцполітики (лист від 29.12.2017 № 3018/0/101-17) нагадало, що умови та розміри оплати праці посадових осіб органів місцевого самоврядування, в т. ч. преміювання, визначають відповідно до постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 № 268 (далі — Постанова № 268).

Керівники органів мають право у межах затвердженого фонду оплати праці преміювати працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, а також до державних і професійних свят та ювілейних дат у межах фонду преміювання, утвореного у розмірі не менш як 10% посадових окладів та економії фонду оплати праці (пп. 2 пункту 2 Постанови № 268).

Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначають у положенні про преміювання відповідного органу (далі — Положення про преміювання), яке органи місцевого самоврядування розробляють самостійно, з дотриманням законодавства про службу в органах місцевого самоврядування, норм Постанови № 268 та наказу Мінпраці від 02.10.1996 № 77.

Законодавство не забороняє виплату премії до державного, професійного свята, ювілейної дати посадовій особі місцевого самоврядування, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років. Ці питання орган місцевого самоврядування вирішує самостійно за наявності коштів на таку виплату.

Мінсоцполітики рекомендує передбачити виплату такої премії в Положенні про преміювання, яке має надавати у тих чи тих випадках відповідь на запитання про наявність чи відсутність у працівника права на премію та її розміру.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників: зразок

За відсутності колективного договору в організації має бути розроблено інший нормативний акт з питань оплати праці. Наприклад, положення про преміювання за підсумками роботи за місяць, квартал тощо. Примірний зразок положення про преміювання знайдете у статті.
37311

Зразок наказу про преміювання працівників

До працівників можна застосовувати будь-які заохочення, визначені ПВТР. Зокрема, одним із видів заохочення є преміювання. Скачайте приклад наказу про преміювання працівників, щоб документувати заохочення без помилок.
117139

Організація преміювання працівників

Одним із найпоширеніших способів мотивування працівників є призначення для них додаткових грошових виплат, а саме — премій. Кожен роботодавець самостійно визначає доцільність виплати премій та встановлює умови, за яких у працівника виникає право отримати премію. Зазвичай, працівникам виплачують премії за особливі досягнення в роботі та враховують вклад і зусилля, який вніс працівник до розвитку компанії.
17779

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді