Мовний закон визнано неконституційним. Які наслідки для кадровиків?

Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Конституційний Суд України (далі — КСУ) прийняв рішення № 2-р/2018 у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про засади державної мовної політики» від 03.07.2012 № 5029-VI (далі — Закон № 5029).

Автори клопотання вважали, що Закон № 5029 суперечить положенням Конституції України, та:

  • створює умови для домінування регіональної мови над державною мовою, вибіркового захисту регіональних мов або мов меншин;
  • надає привілеї одним мовним групам (національним меншинам) та обмежують права інших, що має ознаки дискримінації та порушує принцип рівності громадян перед законом;
  • не відповідає принципу правової визначеності — складовій верховенства права;
  • надає право місцевим радам вирішувати питання щодо застосування заходів, спрямованих на використання регіональних мов або мов меншин.

Окрім того, народні депутати України стверджували, що була порушена встановлена Конституцією України процедура розгляду та ухвалення Закону № 5029.

Утім, КСУ дослідив лише свідчення народних депутатів України VI скликання та матеріали справи, що вказують на порушення процедури прийняття Закону № 5029.

КСУ дійшов висновку, що порушення конституційної процедури розгляду та ухвалення проекту Закону № 9073 під час його прийняття в цілому на вечірньому пленарному засіданні ВРУ 03.07.2012 мали системний характер та істотно вплинули на остаточний результат прийняття Закону № 5029.

КСУ вирішив визнати таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), Закон № 5029, який втрачає чинність з дня ухвалення КСУ цього Рішення (28.02.2018).

Рішення КСУ є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

З дня ухвалення КСУ рішення № 2-р/2018 Закон № 5029 втратив чинність. У зв’язку з чим наразі знову діє Закон УРСР «Про мови в Українській РСР» від 28.10.1989 № 8312-XI (далі — Закон № 8312) відповідно до постанови Верховної Ради України від 12.09.1991 № 1545-ХІІ.

Працівники кадрової служби вносили записи до трудових книжок працівників лише українською мовою, керуючись нормами статті 13 Закону № 5029.

Мовний закон визнано неконституційним. Які наслідки для кадровиків? Читайте також: Заповнення трудової книжки при першому працевлаштуванні

В Україні мовою роботи, діловодства і документації, а також взаємовідносин державних, партійних, громадських органів, підприємств, установ і організацій є українська мова (ч. 1 ст. 11 Закону № 8312). Однак, у місцях проживання більшості громадян інших національностей (міста, райони, сільські і селищні Ради, сільські населені пункті, їх сукупність) мовою роботи, діловодства і документації поряд з українською мовою може бути і національна мова більшості населення тієї чи іншої місцевості, а у випадках, передбачених у частині третій цієї ж статті, - мова, прийнятна для населення даної місцевості (ч. 2 ст. 11 Закону № 8312).

Установи здійснюють діловодство державною мовою. Документи оформлюють державною мовою, крім випадків, передбачених законодавством про мови в Україні (п. 3 гл. 2 розд. ІІ Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 18.06.2015 № 1000/5).

Отже, кадровик і надалі може вносити до трудової книжки працівника записи лише українською мовою.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звертання у діловому етикеті: як потоваришувати з кличним відмінком

Ділове спілкування та його особливості є надзвичайно важливим компонентом роботи з людьми. Мало бути комунікабельним, вмійте лаконічно і грамотно формувати свої думки та прохання. Уміння якісно вибудувати своє усне ділове спілкування — запорука гарної репутації. Дізнайтеся більше, що таке ділове спілкування та удоскональте використання кличного відмінку, щоб почуватися впевнено при звертанні до будь-якого опонента.
162600

10 універсальних запитань, щоб почати розмову

Перетворіть незручне мовчання на захопливу дискусію — заздалегідь знайдіть тему для бесіди. Якщо ви підготувалися до знайомства і маєте напохваті приводи для розмови, то легко зближатиметеся з партнерами підприємства. Починайте з вдалої бесіди, а підприємство здобуватиме корисного партнера
3236

Як писати електронні листи

Лише одне недоречне слово в електронному листі може зіпсувати стосунки з колегою і вашу репутацію. Розповімо, які мовні кліше в діловому листуванні доречні, а що заборонено. Жодних нормативних актів щодо цього немає. У статті ми зібрали готові формулювання і приклади, як написати ділового листа й отримати таку відповідь, якої ви потребуєте
60776

Складні дзвінки: як побудувати і завершити розмову

Секретарям часто доводиться давати довідки або вислуховувати претензії по телефону. Розмовляти з допитливими і агресивними людьми важко. Пропонуємо три сценарії, які допоможуть справлятися з неприємними телефонними бесідами.
2294

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді