Спека триває. Скористайтесь переліком «протиспекотних» заходів

Державне агентство України з управління зоною відчуження затвердило заходи, яких слід ужити, щоб створити належні умови праці в спеку. Візьміть за взірець для свого підприємства.

Державне агентство України з управління зоною відчуження наказом від 09.08.2018 № 158 затвердило Заходи щодо забезпечення належних умов праці на робочих місцях працівників під час дії високих температур повітря у 2018 році.

Заходи передбачають:

  • забезпечення належних умов праці працівникам на виробничих об’єктах в умовах дії високих температур;

Скачайте шпаргалку
«Спека. Як організувати комфортну роботу на відкритій місцевості»
Спека триває. Скористайтесь переліком «протиспекотних» заходів

  • максимальне використання примусової та природної вентиляції;
  • усунення дефектів теплової ізоляції гарячих поверхонь;
  • обмеження виконання робіт підвищеної небезпеки при збільшенні температури понад 30°С. Заборона монтажних робіт на висоті понад 3 м при зазначеній вище температурі;
  • коригування розпорядку робочого дня, тривалості робочої зміни та обідньої перерви, збільшення кількості технологічних перерв. Облаштування місць відпочинку працівників під навісами, у тіні дерев тощо (для запобігання дії прямих сонячних променів);
  • тимчасове перенесення (за необхідності) початку робочого дня на більш ранній час, з відповідним збільшенням часу обідньої перерви;
  • обов’язок посадових осіб, відповідальних за безпечне ведення робіт з підвищеною небезпекою, здійснювати постійну перевірку самопочуття працівників;
  • забезпечення працівників питною водою, запобігання їх перегріву;
Скачайте пам’ятку
«Спека. Як зберегти здоров’я. Пам’ятка працівникам»
Спека триває. Скористайтесь переліком «протиспекотних» заходів
  • обмеження виконання одиночних видів робіт та робіт на об’єктах, незахищених від прямих сонячних променів;
  • проведення позапланових інструктажів з працівниками щодо дотримання ними вимог з безпечного ведення робіт та безпечної роботи обладнання в умовах підвищеної температури, надання долікарської допомоги при сонячному та тепловому ударі;
  • проведення перевірки та доукомплектування медичних аптечок на робочих місцях (за необхідності).

Спека триває. Скористайтесь переліком «протиспекотних» заходів  Як організувати комфортну роботу в спеку? 

Нагадаємо, що роботодавець зобов’язаний забезпечити працівникам безпечні і нешкідливі умови праці (ст. 153 КЗпП). Тому варто скористатись рекомендаціями ДАЗВ як нині, так і на початку наступного літа, — визначити та затвердити власні заходи для забезпечення належних умов праці під час дії високих температур.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Калькулятор кількості кадровиків

Якщо ваше підприємство належить до тих, що стрімко розвиваються, ви плануєте створювати нові підрозділи, філіали, добирати нових працівників, варто знати: це — додатковий оберемок кадрових справ. В нагоді стане зручний сервіс — «Калькулятор кількості кадровиків». Він зекономить ваш час на розрахунках і дасть змогу ліпше підготуватися до розмови з керівником про нагальну потребу прийняти на роботу ще одного працівника відділу кадрів.
10891

Причетність кадровика до проведення атестації робочих місць за умовами праці

Атестація робочих місць за умовами праці: для чого проводиться, чи забезпечує кадрова служба підприємства її проведення та чи можна відтермінувати в умовах воєнного стану. На ці запитання знайдете відповіді у статті.
5097

Формування кадрового резерву на підприємстві

Як правильно сформувати кадровий резерв, а потім ефективно працювати з резервістами? Покроковий алгоритм допоможе вирішити ці завдання, а також сприятиме покращенню процесу відбору персоналу при переведенні на інші посади, навчанні працівників новим професіям, методам праці, технологіям.
19650

Мотивація працівників у 2020 році

Мотивація працівників в сучасних умовах — одне із найважливіших завдань HR-менеджерів та кадровиків. Для того щоб правильно мотивувати до роботи підлеглих, керівник має насамперед добре розуміти людську природу. Пропонуємо вам 12 ідей, які допоможуть надихнути персонал на плідну роботу у 2020 році. Не відкладайте на потім, адже рік вже розпочався.
14035

«А що, якби ваша професія зникла?», або 5 нестандартних запитань для співбесіди

Стандартними анкетами не обійтися, щоб зрозуміти, що рухає людиною. Але вдало підібрані та вчасно поставлені неочікувані запитання допоможуть побачити кандидата з потрібного ракурсу. Нестандартні запитання не передбачають правильних чи неправильних відповідей, а дають кандидату можливість розкритися. Приклади таких запитань з коментарями психологів та фахівців з оцінки персоналу — у статті.
1543

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді