За мобінг на роботі штрафуватимуть

Депутати починають боротися із цькуванням у трудових колективах. За мобінг (цькування) на роботі пропонують встановити штрафні санкції або покарання у вигляді громадських робіт, а як протидіяти цькуванню — фіксуватимемо у колдоговорі.

⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Народні депутати зареєстрували проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії мобінгу» (законопроект № 10118).

Насамперед Кодекс України про адміністративні правопорушення планують доповнити статтею 173-5, яка надає визначення мобінгу та встановлює адміністративну відповідальність за означені дії.

Адміністративна відповідальність:

  • штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн);
  • громадські роботи на строк від 20 до 60 годин.

Також визначення терміну продублюють в Законі України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

Згідно із законопроектом Мобінг (цькування) — діяння учасників трудових відносин, які полягають у психологічному, фізичному, економічному насильстві, у т. ч. із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно працівника підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами або такою особою стосовно інших учасників трудових відносин з метою приниження їх людської гідності за певними ознаками, створення стосовно них напруженої, ворожої, образливої атмосфери та примушування учасника трудових відносин до зміни місця роботи.

Типові ознаки мобінгу (цькування):

  • систематичність (повторюваність) діяння;
  • наявність сторін — кривдник, потерпілий (жертва мобінгу), спостерігачі (за наявності);
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого, примушування до зміни місця роботи.

Заходи, спрямовані на запобігання та протидію мобінгу (цькування) на підприємствах, установах, організаціях, та контроль за їх виконанням роботодавець має унормувати в колдоговорі. Для цього планують доповнити відповідною нормою статтю 13 КЗпП та статтю 7 Закону України «Про колективні договори і угоди».

Як зазначили автори законопроекту в пояснювальній записці, в Україні поняття мобінг з’явилося порівняно нещодавно, на законодавчому рівні питання протидії та заборони мобінгу не врегульовано. Законопроект покликаний привести норми українського законодавства у відповідність до європейського законодавства та забезпечити захист від дискримінації й психологічного тиску в трудовому колективі.

Мінзарплата та мінімальний оклад у штатному розписі 2019

За мобінг на роботі штрафуватимуть
Ольга Догадінапровідний експерт Експертус Кадри
Закон «Про Державний бюджет України на 2019 рік» збільшив мінімальну зарплату та прожитковий мінімум. Наслідок — зростає розмір мінімального посадового окладу.

Ольга Догадіна,
провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26981

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді