Доля нового Правопису під загрозою — його оскаржують у суді

Ще не встигли українці детально вивчити нову редакцію Українського правопису й натішитися спрощенням деяких правил та «узаконенням» ексклюзивних мовних цікавинок, як знайшлися батьки, що від імені своєї дитини намагаються відмінити нововведення через суд.

Мати семикласниці з Херсону позивається до КМУ. На її думку, уряд не мав повноважень затверджувати постанову «Питання українського правопису» № 437 від 22.05.2019 та не врахував реального стану розвитку української мови, що ускладнить її вивчення та грамотне використання.

Новий український правописСКАЧАТИ

Окружний адміністративний суд міста Києва провів підготовче засідання у справі та відклав її розгляд до 15.08.2019 — надав відповідачеві час для підготовки відзиву на позов та розміщення оголошення у ЗМІ.

Сама дівчинка також коментує своє прагнення відмінити нову редакцію Правопису — називає її «смішною» та порівнює повернення до деяких правил 1929 року з використанням плуга замість трактора.

Показово, що посилаються мати з донькою на «новини» та «інтернет», але є сумніви, що вони ознайомилися власне з текстом нової редакції Правопису. Адже деякі правила набагато спрощують життя і школярам, і дорослим — наприклад, нарізне написання слова «пів» з іменниками, коли йдеться про половину чогось: пів яблука, пів Європи, пів хвилини. Раніше треба було добряче посушити голову, аби пригадати всі нюанси щодо «половинок».

А ті правила, які згадують позивачка з донькою, як кумедні або застарілі, — це лише варіанти дозволеного вживання: радості — радости, Афіни — Атени, ефір — етер. До речі, дівчинка пофантазувала сама, чи допоміг інтернет, і навела як один з прикладів кумедних слів «тотоапарат» замість «фотоапарат». Насправді ж, такого слова не існує і воно не має жодного стосунку до нового Правопису. Адже правило варіантності стосується не будь-якого «ф», а лише того, яке в словах грецького походження передається буквосполученням «th».

Поки триватиме судовий розгляд можна, звісно, скористатися золотим армійським правилом «Не поспішай виконувати наказ, його ще можуть відмінити». А можна вже взяти до уваги корисні та цікаві нововведення, про які ми говорили у статті журналу «Кадровик-01» «Новий правопис: з проєкту в життя». Зверніть увагу на застереження для кадровиків — які правила варто застосовувати з обережністю.

Також із радістю презентуємо вам нову електронну книгу «Ділова українська в роботі кадровика», що стала подарунком нашим читачам на честь 13-річчя журналу «Кадровик-01».

Книга навчить вас правильно складати тексти документів та листів, грамотно вживати прізвища, числівники, родовий відмінок іменників. У ній ви також знайдете настанови, як дотримати вимог Закону про державну мову.

Доля нового Правопису під загрозою — його оскаржують у судіСтане у пригоді вебінар «Мовний закон: застосування та відповідальність».

Мовний закон 2019

ЗАПИС ВЕБІНАРУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
120678

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45114

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121322

Посадова інструкція заступника директора: як скласти

Заступник директора — це та людина, яка може повністю взяти на себе повноваження керівника за його відсутності. Як засвідчує практика, обов’язки заступників далеко не завжди відповідають тим, які визначено для перших керівників. Який обсяг завдань, обов’язків і прав доцільно передбачити в посадових інструкціях заступників директора підприємства? Відповіді знайдете у статті.
41063

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді