21 серпня Уряд затвердив новий Порядок перевірок з праці

Перевірки, як і раніше, відбуватимуться у формі інспекційних відвідувань і невиїзних інспектувань, але новий Порядок перевірок — більш «милосердний» до бізнесу.

Відповідальність за порушення у сфері праці підвищили в рази ще 2015 року. Запровадили штрафи на роботодавців (ст. 265 КЗпП), підсилили адмінвідповідальність (ст. 41 КпАП) та кримінальну відповідальність (ст. 172 Кримінального кодексу).

Контрольний орган – Держпраці – керувався Порядком контролю, затвердженим постановою КМУ від 26.04.2017 № 295. Утім, у травні 2019-го апеляційний суд скасував цю постанову .

Як зауважив на Засіданні Уряду 21 серпня 2019 року Міністр соціальної політики Андрій Рева, після скасування судом постанови про перевірки одразу почала зменшуватися кількість застрахованих осіб. Порядок перевірок 2017 року був спрямований на боротьбу з тіньовою зайнятістю, зарплатою в конвертах, захист неоформлених працівників. Через скасування порядку перевірок недобросовісні роботодавці знову почали нехтувати вимогами КЗпП та інших актів законодавства про працю.

Держпраці розробила проєкт нового Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю. Уряд затвердив його на засіданні 21.08.2019.

Як штраф замінити на усне зауваження?

Процедурно новий порядок перевірок не відрізняється від попереднього документа. Державний контроль за додержанням законодавства про працю реалізується через інспекційні відвідування та невиїзні інспектування, що проводять інспектори праці Держпраці та органів місцевого самоврядування.

Інспектування проведуть, якщо є підстави для цього. Підстави визначені у пункті 5 Порядку. Наприклад, якщо роботодавець не повідомив ДФС про прийняття на роботу працівника, або у роботодавця понад 30% працівників працюють на умовах цивільно-правових договорів.

Інспектори праці мають право в будь-яку годину доби з урахуванням вимог законодавства про охорону праці проходити до будь-яких виробничих, службових, адміністративних приміщень об’єкта відвідування, в яких використовується наймана праця, а також ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, що містять інформацію/відомості з питань, які є предметом інспектування.

Якщо інспектор виявить порушення в сфері праці, внесе припис на їх усунення і визначить строк для цього. Якщо роботодавець усуне порушення, його не оштрафують, а посадових осіб не притягнуть до відповідальності. Виняток — інспектор виявив неоформлених працівників. У такому разі доведеться не тільки усунути порушення, а й сплатити штраф 30 мінімальних зарплат за кожного неоформленого працівника. Також інспектор передасть матеріали до суду, і суд вирішуватиме питання про адмінвідповідальність винуватця порушення — штраф до 17 000 грн.

Попередня редакція Порядку контролю передбачала ще один виняток — якщо інспектор виявляв хиби, що кваліфікують як порушення мінімальних державних гарантій в оплаті праці (МГОП), одразу ставив питання про штраф за це у розмірі 10 МЗП за кожного працівника, щодо якого припустилися порушення. Оскільки перелік МГОП великий – 38 позицій, такі порушення були у багатьох роботодавців, часто через лічільні помилки чи недоліки табелювання. Іноді недоплачені працівникам суми вимірювалися сотнями гривень, а штраф становив майже 42 тис грн.

Новий Порядок контролю передбачає: якщо роботодавець в установлений приписом строк усуне порушення МГОП, його не штрафуватимуть.

Новий Порядок перевірок з праці затвердив Уряд 21 серпня
Юлія Видиборецьголовний редактор експертно-правової системи «Експертус Кадри»
Дізнайтеся, як захистити підприємство, коли вважаєте, що порушення немає, а інспектор накладає штраф

Більше про новий Порядок інспектувань з праці — зовсім скоро в системі «Експертус Кадри» та журналі «Кадровик-01» .

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10119

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26968

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді