Верховна Рада ухвалила закон про реформу держслужби: опануйте зміни

Основні зміни: доведення до відома держслужбовців інформації електронною поштою, єдиний портал вакансій державної служби, контракт на державній службі


Верховна Рада ухвалила закон про реформу держслужби: опануйте зміни

ВРУ 09.09.2019 прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади» (законопроєкт № 1066 від 29.08.2019). За ухвалення закону віддали свій голос 228 народних обранців. Чого чекати державним службовцям з набуттям чинності ухвалених змін?

В редакції законопроєкт № 1066 до другого читання видалили норму, яка обмежувала поширення на державних службовців законодавства про працю.

Для посад державних службовців вводять підкатегорії, критерії для яких має встановити Кабмін.

Як заповнити особову картку держслужбовця: алгоритм

Закон України «Про державну службу» доповнили статтею 9-1 «Порядок доведення до відома державного службовця інформації або документів», яка змінює способи ознайомлення та доведення до відома інформації.

Державний службовець при вступі чи проходженні державної служби зобов’язаний буде повідомити службу управління персоналом про його засоби електронної пошти чи інші засоби телекомунікаційного зв’язку з ним. Це необхідно аби надалі керівники могли доводити до його відома інформацію або документи. Інформація або документи, надіслані поштою, в т. ч. електронною, чи шляхом передачі з використанням інших засобів зв’язку, вважатимуть такими, що доведені до відома державного службовця на п’ятий календарний день з моменту їх відправлення.

Для держслужбовців вводять контрактну форму проходження служби. Однак, перед укладанням контракту кандидати на посаду також повинні будуть пройти конкурсний відбір. З редакції законопроєкт, підготовленої до другого читання, видалили мінімальний строк контракту і залишили лише максимальний — три роки. Законопроєкт обмежує чисельність посад державної служби в державному органі, на які здійснюється строкове призначення. Їх може бути не більше 7% загальної штатної чисельності посад державної служби в державному органі. Тож про запровадження контрактної форми проходження служби для всіх держслужбовців не йдеться.

Змінено умови призначення на посаду другого переможця конкурсу у випадку відмови від вступу на держслужбу або непроходження спецперевірки переможцем конкурсу. Суб’єкт призначення за результатами конкурсу на зайняття вакантної посади державної служби матиме право на повторне визначення переможця конкурсу серед запропонованих конкурсною комісією кандидатів та його призначення на таку посаду, якщо:

• вона стане вакантною протягом одного року з дня оприлюднення результатів конкурсу на Єдиному порталі вакансій державної служби;

• переможець конкурсу відмовився від зайняття посади або йому відмовлено у призначенні на посаду за результатами спеціальної перевірки.

Для держслужбовців суттєво не змінили складові заробітної плати — залишили доплату за ранг державного службовця.

Загалом ухвалені зміни набудуть чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Верховна Рада ухвалила закон про реформу держслужби: опануйте зміни
Ольга Догадінапровідний експерт Експертус: Кадри
Цієї осені годинники переведуть на годину назад у ніч з 26 на 27 жовтня. Складатимете графіки змінності — врахуйте зміни в тривалості робочого часу осіб, що працюватимуть у ніч переведення часу.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63977

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40266

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
563319

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44270

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43331

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді