Президент Володимир Зеленський: наказую посилити відповідальність у сфері праці до 1 грудня 2019 року

Також Президент доручив Уряду оновити законодавство про працю до 1 січня 2020 року.

Президент Володимир Зеленський: наказую посилити відповідальність у сфері праці до 1 грудня 2019 року

Влада налаштована рішуче, а сфера праці — у фокусі уваги нової команди. Про це свідчить Указ Президента України №713/2019 від 20.09.2019.

Президент доручив Кабміну розробити та внести до Парламенту закони щодо оновлення законодавства про працю. На це Голова держави дав Уряду три місяці. Раніше Президент поставив перед своєю командою завдання ухвалити Трудовий кодекс.

Ідеальна номенклатура справ відділу кадрів на 2020 рік

До 1 грудня Уряд має вжити заходів для зменшення нелегальної зайнятості. Для цього Кабмін має, з одного боку, стимулювати роботодавців на легалізацію трудових відносин, а з іншого боку, посилити відповідальність за порушення законодавства про працю.

Стануть у пригоді:
Трудовий договір 2019СКАЧАТИ зразок
Штрафи у сфері праціСКАЧАТИ таблицю


Про конкретні суми можливих нових штрафів в Указі Президента не йдеться, їх має визначити Кабмін, а точніше — Мінекономіки.

Як стимуляція роботодавців, так і контроль за ними лягли на плечі нового Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, що очолив один із провідних економістів світу Тимофій Милованов. Згідно з Положенням про Мінекономіки Державна служба з питань праці тепер підпорядковується саме цьому Міністерству (раніше — Мінсоцполітики). Мінекономіки тепер опікуватиметься і працею, і зайнятістю, і охороною праці (постанова КМУ від 20.08.2014 № 459, в редакції постанови КМУ від 11.09.2019 № 838).

Зауважимо, що єдиного погляду на відповідальність у сфері праці у посадовців нині не має. У ВРУ зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)» № 1233 від 02.09.2019 (далі — Законопроект № 1233). Автор Законопроекту № 1233 народний депутат України Гетманцев Д. О. пропонує внести зміни до статті 265 КЗпП та зменшити розмір штрафних санкцій за порушення законодавства про працю.

Ірина Іванченко

шеф-редактор журналів «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10119

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26968

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді