Штрафи у сфері праці зменшать

При виявленні неоформлених працівників спочатку інспектор праці видаватиме попередження. При повторному порушенні протягом року розмір штрафних санкцій становитиме чотири мінімальні зарплати.

УВАГА! З 30.08.2019 діє новий Порядок перевірок з праці

У ВРУ зареєстрований проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)» № 1233 від 02.09.2019 (далі — Законопроект № 1233).

Автор Законопроекту № 1233 народний депутат України Гетманцев Д. О. пропонує внести зміни до статті 265 КЗпП та зменшити розмір штрафних санкцій за порушення законодавства про працю.

За фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків вчиненого вперше — письмове попередження.

Штрафи у сфері праці зменшатьДізнайтеся першим: штрафи на працівників незаконні

Якщо роботодавець повторно вчинить означене порушення протягом 365 днів з дати винесення письмового попередження, розмір штрафної санкції становитиме чотири мінімальні заробітні плати, встановлені законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Наразі розмір штрафу становить 30 мінімальних зарплат.

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці передбачає штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. На сьогодні розмір штрафу — 10 мінімальних зарплат.

Терміновий вебінар для кадровиків

Новий порядок перевірок з праці

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЬ

За недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», — штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. На сьогодні роботодавець, які недотримує гарантії для працівників, що проходять військову службу, сплатить штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат.

За недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю для виявлення неоформлених працівників — штраф у восьмикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення. На сьогодні розмір штрафу становить 100 мінімальних зарплат.

За інші порушення у сфері праці (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП) спочатку інспектор праці випише попередження. Якщо ж протягом 365 днів з дня попередження роботодавець знову вчинить порушення, передбачене цією нормою, сплатить штраф у розмірі мінімальної зарплати.

Як планують зменшити штрафи у сфері праці

Порушення

Штраф зараз

Штраф, який планують встановити

Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту)

30 МЗП за кожного працівника, щодо якогго вчинене порушення

письмове попередження за перше порушення

4 МЗП за повторне порушення упродовж 365 днв з дати попередження

Оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві

Виплата зарплати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (МГОП)

10 МЗП за кожного працівника, щодо якого вчинене порушення

2 МЗП за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення

Недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

2 за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення

10 МЗП

Недопущення до перевірки з питань додержання законодавства про працю для виявлення неоформлених працівників

100 МЗП

8 МЗП

Інші порушення у сфері праці (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП)

1 МЗП

Письмове попередження

1 МЗП за повторне порушення упродовж 365 днв з дати попередження

На думку автора законопроекту його прийняття забезпечить гарантування прав і законних інтересів роботодавців України та стане одним з кроків, що створить умови для розвитку бізнесу в Україні.

Нагадаємо, що за новим Порядком перевірок з праці, затвердженим Урядом 21.08.2019, роботодавця взагалі не оштрафують на 10 МЗП за недотримання МГОП, якщо він усуне порушення у строк, встановлений приписом інспектора праці. А ось адміністративну відповідальність у сфері праці — штрафи на винуватця порушення (найчастіше кадровика) — ніхто не скасовує і не збирається цього робити.

Процитуємо пункт 27 Порядку контролю

У разі наявності порушень вимог законодавства про працю, зафіксованих актом, інспектор праці … вносить припис та вживає заходів до притягнення винної у допущенні порушень посадової особи до встановленої законом відповідальності.

Догадіна Ольга

провідний експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10126

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26978

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30875

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді