ФСС назвав топ-5 порушень комісії із соцстраху

ФСС відновив перевірки роботодавців-страхувальників ще з 1 квітня. За підсумками перевірок визначили найпоширеніші порушення, що їх припускаються комісії із соціального страхування. Вчимося на чужих помилках! Переходьте за посиланнями із новини і дізнавайтеся, як правильно заповнювати лікарняні та організувати роботу комісії із соцстраху.

Фонд соціального страхування України (ФСС) відновив з 1 квітня 2019 року планові документальні перевірки страхувальників по коштах Фонду за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Нагадаємо, що такі перевірки планують згідно з постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про затвердження Інструкції про порядок проведення перевірок страхувальників по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, прийняття рішень за їх результатами та процедуру оскарження» від 22.12.2010 № 29 та з огляду на ризики неправомірного використання коштів ФСС.

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ОНЛАЙН ➤➤➤

Плани-графіки перевірок, що проводить ФСС, розміщують на сайті ФСС, приміром, План - графік проведення документальних планових перевірок страхувальників по управлінню виконавчої дирекції Фонду у Вінницькій області на III квартал 2019 року.

Фахівці ФСС перевіряють заяви-розрахунки на отримання коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам, дивляться, як заповнені реквізити, чи є дані про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов'язкового державного соціального страхування, чи сплачував він ЄСВ, а головне – чи правильно нараховані належні працівнику виплати. Нормативний документ, яким керується ФСС, - Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджений постановою правління ФСС з ТВП від 19.07.2018 № 12.

Фахівці Кременчуцького відділення управління виконавчої дирекції ФСС у Полтавській області систематизували практику перевірок і склали власний антирейтинг порушень, що їх припускаються комісії із соцстраху, кадровики та бухгалтери, коли готують лікарняний до оплати.

1. Розрахунок страхового стажу для оплати лікарняного без підтвердних документів (зокрема, ОК-5, ОК-7, додатка 9) або недостатня кількість підтвердних документів.

2. Призначення допомоги по тимчасовій втраті працездатності та допомоги по вагітності та пологах на підставі неналежно оформлених листків непрацездатності.

3. Призначення допомоги на поховання без підтвердних документів.

4. Порушення строків розгляду лікарняних і строків призначення і виплати матеріального забезпечення.

5. Відсутність документів (зокрема, наказів, довідок), які підтверджують виключення з розрахункового періоду днів, у які застраховані особи були відсутні на роботі з поважних причин.

Нагадаємо, що рішення про оплату лікарняного не може одноосібно ухвалити ані директор, ані бухгалтер, ані кадровик. Це прерогатива комісії із соцстраху або уповноваженого із соціального страхування.

Комісію створюють, якщо чисельність працівників перевищує 15 осіб. Якщо на підприємстві працює 15 і менше осіб, обирають уповноваженого із соціального страхування (п. 1.4 Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженого постановою ФСС від 19.07.2018 № 13 (далі — Положення № 13).

Комісія має працювати за планом (п. 4.1 Положення № 13). Чи спланована робота Комісії — перевірить ФСС.

Щоб уникнути таких помилок та почути відповіді на свої запитання, встигніть зареєструватись на вебінар:

Лікарняні 2019

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЬ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як обчислити страховий стаж для лікарняного

Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно здійснити розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних. Що входить в страховий стаж для лікарняного? Як визначити страховий стаж для оплати лікарняного? Як впливає страховий стаж на лікарняний? Відповіді на ці питання та все, що вам потрібно знати про страховий стаж для лікарняного — у статті.
138605

Максимальний термін перебування на лікарняному при різних захворюваннях

Лікарняний лист — офіційний документ, що видається людині при встановленні її непрацездатності та є підставою для звільнення від основної роботи. Максимальний термін перебування на лікарняному в Україні різниться залежно від захворювання, його тяжкості, ускладнень. Усе про орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності та граничний термін перебування на лікарняному — у статті.
159783

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28419

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
103981

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7290

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді