Стартував осінній призов на строкову військову службу

Уряд профінансував призов 15 200 осіб. Це коштуватиме державі майже 60 млн грн, а роботодавцям — щонайменше річну зарплату.


Строки призову на строкову військову службу у 2019 році Президент визначив Указом від 30.01.2019 № 22/2019. Із минулого року призов тривалістю три місяці став звичною практикою, тож восени він проходитиме в жовтні — грудні.

Осінній призов 2019

Строкова військова служба працівника: алгоритм дій кадровика

На строкову військову службу військкомати призиватимуть чоловіків, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Підстави для звільнення або відстрочки від призову на строкову військову службу

Підстави для відстрочки від призову

СКАЧАТИ

Уряд визначив, що восени призвуть 15 200 осіб (розпорядження КМУ від 29.09.2019 № 880-р). Призовників відправлятимуть до ЗСУ, Держспецтрансслужби, Нацгвардії та Держприкордонслужби. Найбільшу кількість призовників планують призвати у Дніпропетровській (1490 осіб), Харківській (1050 осіб) та Київській областях(1296 осіб, із них 634 з Києва). Державі призов коштуватиме майже 60 млн грн, із них 58 398 400 грн — на виплату грошової допомоги. Роботодавцям призов також в копієчку вскочить — доведеться зберігати середній заробіток та робоче місце за призваним працівником, зокрема сумісником, та платити зарплату строковику на місці призваного.

Стартував осінній призов на строкову військову службу Дізнайтеся також, як увільнити від роботи працівника, призваного на строкову військову службу

Однак, не варто експериментувати із звільненням призваного працівника. Це може коштувати щонайменше втричі дорожче за збереження середнього заробітку, якщо працівник звернеться до суду із позовом про поновлення на роботі: безпосередньо середній заробіток за час служби, оплата вимушеного прогулу та фінансові санкції за недотримання гарантій працівнику, що проходить військову службу. Звичайно, не йдеться про випадки, коли працівник не хоче продовжувати трудові відносини з підприємством.

Штрафи 2022

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Заміна призваного працівника

Хоча в період дії воєнного стану на строкову військову службу не призивають, можете скористатись цим алгоритмом при заміні мобілізованого працівника. В заявах та наказах не вказуйте лише, що це строкова військова служба.
5568

Осінній призов на строкову службу 2019: алгоритм для кадровика

Протягом жовтня – грудня 2019 року в Україні проходить осінній призов на строкову військову службу. Як діяти кадровику, коли працівника призвали на строкову військову службу 2019. Які законодавчі гарантії закріплені за працівником-призовником, — розкажемо у статті.
24490

Осінній призов офіцерів запасу 2018: призивають вдвічі більше, ніж планувалось

У листопаді 2018 року військовий вишкіл пройде 1000 офіцерів запасу замість планованих 500-та. Детально про те, чим зумовлено збільшення кількості призовників та кого призиватимуть, — у статті.
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді