Трудові договори можна буде укладати в електронному вигляді

Рада ухвалила в першому читанні зміни до КЗпП.

Трудові договори можна буде укладати в електронному вигляді

У першому читанні та за основу прийнятий законопроєкт № 2260, направлений на удосконалення електронної форми комунікації між громадянами, інститутами громадянського суспільства та державними органами. Реформування проходження державної служби продовжується.

Головне в листопаді ➤

Проєкт Закону пропонує внести зміни до законодавчих актів, що регулюють діяльність окремих державних органів в частині:

  • проходження та особливостей державної служби;
  • врегулювання правового статусу державних службовців;
  • повноважень керівників державної служби;
  • виключення погодження при призначенні керівників структурних підрозділів третіми особами.

Зміни торкнуться й Кодексу законів про працю. Зокрема, письмовою формою документа вважатимуть документ, створений у паперовій або електронній формі (у тому числі в автоматичному режимі). При цьому обидва документи матимуть однакову юридичну силу.

Нагадаємо, електронний документ має включати обов’язкові реквізити, зокрема, електронний цифровий підпис (ст. 5 Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг»). Після прийняття закону трудові договори можна буде укладати в електронному вигляді за наявності електронного цифрового підпису при наявності цифрового підпису у обох сторін договору.

Галина Бєлікова,

редактор-експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом: особливості укладення

Одним із видів трудового договору є трудовий договір з нефіксованим робочим часом. Прийняття на роботу з нефіксованим трудовим договором передбачає низку особливостей. Що має містити заява про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок її заповнення? Чи приймається наказ про прийняття на роботу з нефіксованим робочим часом, зразок такого наказу? Усе про трудовий договір з нефіксованим робочим часом, алгоритм укладення та реалізації, читайте у статті.
15960

Прийняття на роботу неповнолітніх

Праця неповнолітніх осіб — нині актуальна тема. Працевлаштування неповнолітніх в Україні та особливості звільнення неповнолітніх з роботи хоч і регулюються законодавством, однак лишають низку питань для роботодавців. Способи працевлаштування неповнолітніх, тривалість відпустки для неповнолітніх, дозвіл на працевлаштування неповнолітніх, додаткові підстави звільнення для неповнолітніх, про все це — у статті
12300

Строковий трудовий договiр: зразок і порядок укладання

Що таке строковий трудовий договір, ніби й зрозуміло з самої назви, але є нюанси. В яких випадках правомірно укладати строковий договір? Як оформити прийняття й що при цьому слід перевірити? Роз’яснюємо деталі, зокрема, про строкові трудові договори в умовах воєнного стану та додаємо зразок строкового трудового договору 2024.
122306

Ключове про трудовий договір зі зразком

Конституція України кожному громадянину гарантує право на працю. Реалізація цього права починається з укладання трудового договору. Що таке трудовий договір та його види? Який вид та форму договору обрати? З якого моменту трудовий договір вважається укладеним? У чому полягає відмінність трудового договору від цивільно-правових договорів? Як виглядає приклад трудового договору? Які можливості діють в період воєнного стану? Ми підготували для вас роз’яснення та зразок трудового договору 2024.
254496

Різниця між трудовим та цивільно-правовим договором

Трудовий договір та цивільно правова угода — два види договорів, що найчастіше укладаються між роботодавцем та працівником. Вони мають ряд важливих відмінностей, які впливають на права та обов’язки сторін, а також на порядок припинення відносин. У цій статті ви знайдете основні відмінності між трудовим та цивільно-правовим договором а також корисні поради щодо того, що краще обрати трудовий чи цивільно-правовий договір
2200

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді