Роботу керівника гуртка та вчителя іноземної мови оплачуйте без помилок

Роз’яснення — у листах Міністерства освіти і науки.

Роботу керівника гуртка та вчителя іноземної мови оплачуйте без помилок

У листі від 31.10.2019 № 1/11-9581 Міністерство освіти і науки (далі — МОН) повідомляє, що керівникам гуртків у закладах професійної (професійно-технічної) освіти, для яких ці заклади є місцем основної роботи, зарплату розраховують в порядку, передбаченому пунктом 68 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.1993 № 102.


При цьому розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну норму праці не може бути нижчим розміру мінімальної зарплати. Якщо зарплата працівника менше, йому щомісяця доплачують до мінімальної зарплати (ст. 3-1 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР; далі — Закон про оплату праці).

Мінімальна заробітна плата 2020

Керівнику гуртка, який працює за сумісництвом, зарплату розраховують за фактичну кількість годин занять з розрахунку годинної ставки, яку визначають шляхом ділення повної місячної зарплати на середньомісячну норму годин на ставку. МОН зазначає, що та ж стаття 3-1 Закону про оплату праці визначає — при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальну зарплату виплачують пропорційно до виконаної норми.

Як оплачувати роботу вчителя іноземної мови, який викладає у 1—11 класах, МОН роз’яснює у листі від 07.03.2019 № 1/11-2450.


Умови оплати праці та схеми тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ затверджені наказом МОН від 26.09.2005 № 557 (далі — наказ № 557). Вчителям закладів загальної середньої освіти встановлюють оклади з урахуванням тарифного розряду за кваліфікаційну категорію. Тарифні розряди визначені у додатку 6 до наказу № 557.

Висновок МОН: Вчителю англійської мови вищої кваліфікаційної категорії, який викладає у 1—11 класах, оплату проводять за 14 тарифним розрядом на все його педагогічне навантаження вчителя англійської мови, у тому числі і за години англійської мови в 1—4 класах.

Галина Бєлікова,

редактор-експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47659

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23555

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102529

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді