Скаржтеся належному адресатові, якщо хочете отримати відповідь

Депутати пропонують зменшити коло та кількість звернень громадян.

Скаржтеся належному адресатові, якщо хочете отримати відповідь

Депутати від партії «Слуга народу» зареєстрували законопроект № 2480, яким запропонували внести зміни до Закону України «Про звернення громадян».

Усі новини на сьогодні

Зміни мають зменшити навантаження державних органів та визначити випадки, коли звернення не розглядатимуть.

Законопроект передбачає право громадянина звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об’єднань громадян, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб з питань, віднесених законодавством до сфери їх компетенції.

Скаржтеся належному адресатові, якщо хочете отримати відповідьДізнайтеся, чи може інспектор праці провести перевірку на підставі анонімної скарги

Зауваження, скаргу або пропозицію до цих органів або посадових осіб можна подати, якщо вони стосуються:

  • статутної діяльності;
  • реалізації соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів;
  • порушення прав та законних інтересів.

Крім того, повторні звернення одним і тим же органом від одного і того ж громадянина з одного і того ж питання, якщо перше вирішено по суті, не розглядатимуть.

Наразі, якщо звернення надійшло неналежному органові влади, його мають протягом п’яти днів переслати за належністю відповідному органу чи посадовій особі, та повідомити про це громадянина, який подав звернення. Законопроектом депутати намагаються зменшити документообіг шляхом вилучення цього положення.

Галина Бєлікова,

редактор-експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
125636

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45224

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді