Міністр економіки Тимофій Милованов розповів, що незабаром зміниться в трудовому законодавстві

Електронні трудові книжки, надомна робота, дистанційна робота, 30 днів відпустки за власний рахунок — все це буде в новому законі, що прийде на заміну застарілому КЗпП. Що ще чекає на кадровиків у 2020 році?

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов розповів на брифінгу 3 грудня про про те, яких змін зазнає трудове законодавство у зв’язку з «реформою зайнятості».

Міністр економіки Тимофій Милованов розповів, що незабаром зміниться в трудовому законодавстві

Тимофій Милованов,
міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

Із законодавства приберуть радянські забюрократизовані норми, зазначив Міністр.

Зміни в законодавстві про працю 2019

За словами Тімофія Милованова, у новому законі будуть чітко прописані ознаки трудових відносин, бо на сьогодні працівники не захищені від зловживань через відсутність норм законодавства.

Уряд пропонує закріпити на рівні закону гнучкий режим робочого часу, дистанційну роботу, роботу з дому.

Як зауважив Міністр: «Насправді, нововведень небагато, оскільки багато що вже давно використовується на ринку праці, але не було підкріплено законодавчо. Наприклад, регулювання виплат за лікарняними залишаються у такій же редакції, як є сьогодні, а ось відпустку за власний рахунок можна буде взяти і на 30 днів, тоді як наразі - лише на 15 днів».

Із означених новацій — трудовий договір буде тільки в письмовій формі. Нагадаємо, що чинний КЗпП передбачає, що трудовий договір укладають, як правило, в письмовій формі. Але на практиці більше поширена так звана усна форма трудового договору, за якої працівник пише заяву про прийняття на роботу, а роботодавець видає наказ і повідомляє ДПС.

Матеріали для скачування:
Трудовий договірСКАЧАТИ зразок
Наказ про прийняттяСКАЧАТИ форму


Міністр підкреслив, що нове законодавство більш надійно захищатиме від звільнення осіб з інвалідністю, пенсіонерів, вагітних жінок та тих, хто перебуває у декретних відпустках.

Міністр анонсував новий закон про профспілки та зауважив, що для розробників нового закону про працю важливо знайти баланс, щоб одночасно захистити і працівника, і роботодавця.

Також Тимофій Милованов наголосив, що трудові книжки не скасовуються, але вся інформація щодо зайнятості людини буде міститися у он-лайн реєстрі, й буде доступною для працівника в будь-який момент. Це дозволить уникнути паперової бюрократії, ризику втрати — відповідно, відновлення записів. Тобто наша країна крокує до електронної трудової книжки.

Трудова книжка: оформлення, зберігання, видання дублікату

Коментар експерта

Зауважимо,що облік стажу в електронній формі — не є ноу-хау України. Наприклад, в Іспаніє діє електронна система Vida Laboral, що в перекладі означає «трудове життя». У цій системі фіксують всі відомості про прийняття та звільнення, а також про сплату податків. Інформація автоматично потрапяє до іспанських Мінпраці та Фонду соцстраху.

А ось, приміром, у США немає спеціальної системи для обліку відомостей про роботу. Кандидати на посаду надають при працевлаштуванні резюме, диплом про освіту, характеристику від попереднього роботодавця, а якщо новий працедавець має сумніви щодо резюме, то розвією їх за допомогою своєї служби безпеки.

Російська Федерація кілька років готувалася до переходу на електронні трудові книжки, але законопроект про остаточний перехід Держдума ухвалила лише кілька днів тому. Росіян позбавлять паперових трудових з 2021 року. До того часу – перехідний період. За російським законом роботодавець буде раз на місяць передавати в Пенсійний фонд відомості про працівників для електронної трудової книжки.

Ірина Іванченко,

шеф-редактор журналу «Кадровик-01», експертно-правової системи Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Склад документів особової справи працівника

Вічне запитання з кадрової практики: чи долучати до особової справи згоду на обробку персональних даних… Відповідь — ні! Дізнайтесь: які документи можна і потрібно формувати до особової справи працівника, а чого у жодному разі там не має бути.
159316

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5754

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
73

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16360

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126828

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді