Власника мобільної кав’ярні оштрафували на 125 тисяч гривень

У письмовому поясненні ФОП зазначив, що приготуванням та реалізацію гарячих напоїв займається самостійно. Як Держпраці встановило інше?

Власника мобільної кав’ярні оштрафували на 125 тис. гривень

Чек-ліст обов’язкових кадрових документів ФОПІнспектори праці Управління Держпраці у Миколаївській області під час інспекційного відвідування фізичної особи — підприємця встановили факт використання праці неоформленого працівника.

Особа працює на ФОПа по три-чотири години на день кілька разів на тиждень без належно оформлених трудових відносин.

Власника мобільної кав’ярні оштрафували на 125 тис. гривеньДізнайтеся, як ФОП має оформити наказ про прийняття на роботу

Згідно з письмовим поясненням, приготування та продаж кави, чаю підприємець здійснює самостійно. Проте фототехніка зафіксувала за місцем реалізації підприємницької діяльності іншу особу.

Громадянин у письмових поясненнях зазначив, що працює на ФОПа з певною періодичністю.

Управління Держпраці у Миколаївській області наголошує, що залучення працівника до виконання виробничих завдань здійснюється на умовах трудового договору.

За порушення чинного законодавства про працю, а саме — допущення до роботи особи без належного оформлення з нею трудових відносин, уповноваженою особою Управління Держпраці накладено на підприємця штрафн у розмірі понад 125 тисяч гривень.

Нагадуємо, що відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП, за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) роботодавець сплачує штраф у 30-кратному розмірі мінімальних заробітних плат (МЗП), за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

У 2019 році 30 МЗП дорівнює 125 190 грн.

За інформацією Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26980

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді