Держпраці притягує до відповідальності роботодавців-боржників по зарплатах

З початку 2019 року Управління Держпраці у Миколаївській області призначило до проведення інспекційні відвідування 48 підприємств, які мають або мали заборгованість із виплати заробітної плати. Наприкінці року Держпраці звітує, які вжито заходи щодо підприємств-боржників

Держпраці притягує по відповідальності роботодавців-боржників по зарплатах


Інспекційні відвідування відбулися на підприємствах державної, комунальної та приватної форми власності.

Підґрунтям для заходів контролю стали дані реєстру підприємств-боржників по Миколаївській області та інформації, отриманої від Головного управління статистики у Миколаївської області щодо підприємств, які згідно з наданою звітністю мають заборгованість із виплати заробітної плати.

Як проходить інспекційне відвідування роботодавця

На усунення встановлених порушень інспекторами праці внесено 33 приписи. Відповідно до ч. 1, 2 ст. 41 КУпАП на керівників підприємств-боржників складено й направлено до суду 28 протоколів про адміністративне правопорушення.

Додатково надані роз’яснення щодо основних трудових прав працівників та зауважено на пріоритеті виплати заробітної плати найманим особам перед інших борговими зобов’язаннями.

Впродовж 2019 року за невиконання законних вимог посадових осіб Управління при здійсненні ними державного контролю за дотриманням законодавства про працю складено 4 протоколи за ст. 188-6 КУпАП, та винесено 4 постанови за ст.188-6 КУпАП про накладання штрафу на суму 3400 грн.

Держпраці притягує по відповідальності роботодавців-боржників по зарплатахДізнайтеся, хто і як визначає розміри штрафів за порушення законодавства про працю

За результатами проведених заходів контролю на підприємствах-боржниках уповноваженими посадовими особами Управління відповідно до ст. 265 КЗпП винесено 17 постанов про накладення штрафу на загальну суму близько 210 тис.грн.

Держпраці нагадує, що у серпні 2019 року Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 691-р затверджено План заходів щодо реалізації положень Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2019-2021 роки (далі – План). Відповідно до Плану Держпраці через свої територіальні органи активно вживатиме заходів щодо створення умов для легалізації зайнятості та оплати праці, забезпечення моніторингу та контролю за своєчасністю і повнотою виплати заробітної плати.

За інформацією Управління Держпраці у Миколаївській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47659

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23555

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102529

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249198

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді