Держслужбовцям за результатами професійного навчання нараховуватимуть кредити ЄКТС

Кредити ЄКТС нараховуватимуть за підвищення кваліфікації, стажування та самоосвіту держслужбовця, а також за здобуття ступеня вищої освіти за рівнем магістра за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» галузі знань «Публічне управління та адміністрування».

Держслужбовцям за результатами професійного навчання нараховуватимуть кредити ЄКТС

НАДС наказом від 12.12.2019 № 226-19 затвердило Порядок нарахування кредитів ЄКТС за результатами професійного навчання (далі — Порядок № 226).

Порядок № 226 визначає механізм нарахування кредитів Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи (далі — ЄКТС) за результатами професійного навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування.

Нараховувати та обліковувати кредити ЄКТС має служба управління персоналом центральних, місцевих органів виконавчої влади, інших державних органів, структурний підрозділ з питань кадрового забезпечення органу місцевого самоврядування, у якому працює державний службовець, посадова особа місцевого самоврядування.

Кредити ЄКТС нараховують згідно з додатком до Порядку № 226 за:

  • підготовку за освітньо-професійною програмою для здобуття ступеня вищої освіти за рівнем магістра за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» галузі знань «Публічне управління та адміністрування»;
  • підвищення кваліфікації;
  • стажування;
  • самоосвіту.

До підвищення кваліфікації належать внутрішні навчання державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, які проводять відповідно до розробленої та затвердженої спеціальної короткострокової програми.

Держслужбовцям за результатами професійного навчання нараховуватимуть кредити ЄКТССтане у пригоді консультація: Підвищення кваліфікації працівників: гарантії та компенсації

Кредити ЄКТС нараховують на підставі оригіналів дипломів, свідоцтв, посвідчень, сертифікатів та інших документів, які відповідно до законодавства підтверджують проходження професійного навчання, а також результатів навчання за програмами підвищення кваліфікації та участі у заходах з обміну досвідом в Україні та за кордоном, визнаних (підтверджених) у встановленому НАДС порядку відповідно до пункту 17 Положення про систему професійного навчання (постанова КМУ від 06.02.2019 № 106).

Самоосвіту здійснюють у формі участі у конференціях, науково-практичних конференціях, фахових семінарах, тренінгах, майстер-класах, курсах з оволодіння практичними навичками та в інших формах, наведених у додатку до Порядку № 226.

Зокрема, за участь у вебінарі, що проводить Цифрове видавництво Експертус, держслужбовцю або посадовій особі місцевого самоврядування мають нарахувати 0,01 кредиту ЄКТС (як участь у фаховому семінарі без доповіді та публікації тез), а за участь у фаховому семінарі — 0,05 кредиту ЄКТС (як інші види самоосвіти).

Особові справи державних службовців: ведемо правильно

За результатами самоосвіти кредити ЄКТС нараховують на підставі оригіналів відповідних підтвердних документів/матеріалів (за потреби надають їх переклад українською мовою) або (якщо документи/матеріали відсутні) інформації (у довільній формі) про проходження професійного навчання шляхом самоосвіти державного службовця або посадової особи місцевого самоврядування.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
64133

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40300

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
564030

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44317

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43408

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді