Законодавці пропонують обмежити права профспілок

Юристи аналізують законопроект, який пропонує внести зміни до діяльності профспілок.

Законодавці пропонують обмежити права профспілок

Законопроект № 2681 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)», зареєстрований у ВРУ 27.12.2019, проаналізували юристи Громадської організації «Трудові Ініціативи».

Які документи складають за участі профспілки

Спеціалісти вважають, що положення проекту закону порушують право працівників на свободу об’єднання у профспілки, що гарантоване фундаментальною конвенцією Міжнародної організації праці (далі — МОП). Запропоновані проектом норми у більшості випадків порушують конституційний принцип, викладений у ст.22 Конституції України — при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Запропоноване створення контрольних комісій порушує принцип незалежності та невтручання в діяльність професійних спілок, закріплений у статті 3 Конвенції МОП № 87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію». За законопроектом до складу контрольних комісій можуть входити й сторонні особи, що безпосередньо вказуватиме на зовнішній вплив та контроль з боку третіх органів за діяльністю профспілок. Однак, за міжнародними нормами держава не має права втручатися або перешкоджати діяльності, а також обмежувати права профспілок.

Законодавці пропонують обмежити права профспілокКадровики запитують, чи погоджувати з профспілкою графік відпусток

Також втручанням в діяльність профспілки юристи вважають й запровадження обов’язку звітувати перед своїми членами. Порядок та строки звітування має врегулювати виключно статут профспілкової організації.

Зміни пропонують обмежити контроль профспілки стосовно порушення роботодавцем законодавства про працю. Проте дана норма надає можливість профспілці впливати на недобросовісного роботодавця, який абсолютно нехтує правами працівників. Тим більше, що запобіжником виступає суд, який ставить остаточну крапку в тому, чи вимоги профспілки є законними, і чи роботодавець нічого не порушує.

Законопроект № 2681 також пропонує обмежити права участі у колективних переговорах для тих професійних спілок, до складу яких входять особи керівного персоналу підприємства. Спеціалісти звертають увагу, що наразі законодавство не визначає терміну «керівний персонал», тому неможливо визначити конкретно, хто належить до керівного персоналу — керівник структурного підрозділу, начальник зміни, директор підприємства тощо. До того ж, більшість «керівного персоналу» не можна віднести до безпосередніх представників адміністрації роботодавця, так як вони не мають прямих повноважень щодо прийому на роботу та звільнення працівників тощо. Крім цього, зазначені «керівні працівники» також мають право на представництво своїх інтересів при веденні колективних переговорів та укладенні колективних договорів.

Законодавці передбачають також обмежити повноваження профспілок при підготовці та обговоренні проектів нормативно-правових актів, що стосуються соціально-трудової сфери. Обмеження цих повноважень суперечить принципам соціального діалогу, нормам Положення про Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Регламенту КМУ.

УВАГА! Оприлюднено офіційний текст законопроекту «Про працю»

За законопроектом члени профспілкових комітетів матимуть лише три дні безоплатної додаткової відпустки для профспілкового навчання. Це є негативною новацією, оскільки на практиці зменшення до 3 календарних днів, може призвести до того, що роботодавець буде надавати лише 1 день відпустки для навчання профспілковим активістам.

Новелою законопроекту є пропозиція передати у державну власність все майно профспілок, їх об’єднань колишнього Союзу РСР і УРСР, розташоване на території України, без альтернативних пропозицій майна, а також жодного відшкодування, як це закріплює стаття 41 Конституції України.

Таким чином, профспілкові організації позбавляються офісних приміщень, в яких проводилися засідання виборних органів, особистий прийом членів профспілок, різні профспілкові заходи. Втрата майна, по суті, унеможливлює здійснення цієї роботи у майбутньому, так як автори законопроекту не передбачають забезпечити профспілки іншими приміщеннями.

Законопроект також пропонує скасувати норму про відрахування роботодавцями коштів первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, оздоровчу та фізкультурну роботу. Передбачені зміни також знімають з роботодавця обов’язок в тижневий строк надавати на запит профспілки інформацію про умови та оплату праці працівників, соціально-економічний розвиток підприємства та виконання колективних договорів.

Всі ці зміни негативно вплинуть на соціальний діалог між роботодавцями та профспілками, які захищають права працівників, зокрема, й у зв’язку з опублікуванням урядового законопроекту «Про працю».

За інформацією ГО «Трудова ініціатива»

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Склад документів особової справи працівника

Вічне запитання з кадрової практики: чи долучати до особової справи згоду на обробку персональних даних… Відповідь — ні! Дізнайтесь: які документи можна і потрібно формувати до особової справи працівника, а чого у жодному разі там не має бути.
159319

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5757

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
74

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16361

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126829

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді