Знайшли роботу у компанії-аутстафері — дивіться в обидва, що підписуєте

Держпраці рекомендує звертатися за довідкою про отримані доходи до органів Пенсійного фонду або Державної податкової служби, щоб переконатися в наявності свого страхового стажу.

Знайшли роботу у компанії-аутстафері — дивіться в обидва, що підписуєте

Працівник, який протягом двох місяців працював у фізичної особи — підприємця (далі — ФОП), не отримав ані зарплати, ані розрахунку при звільненні, ані записів у трудовій книжці. За допомогою він звернувся до Головного управління Держпраці у Херсонській області.

Кадрові документи, що мають бути у ФОП-роботодавця

Спеціалісти Держпраці з’ясували, що працівника «працевлаштували» до іноземної компанії-аутстафера, яка знаходиться за кордоном. А по договору аутстафінгу, працівник фактично виконував роботу для ФОП.

Аутстафінг — це виведення працівників за межі штату підприємства. Тобто, працівник числиться у штаті однієї компанії, так званої компанії-аутстафера, а фактично працює в іншій. Компанія-аутстафер, оформляючи до штату працівників, повинна укласти з ними трудові договори, вести їх кадровий облік, нараховувати і виплачувати зарплату та всі встановлені законодавством податки і збори. Однак, часто самі здобувачі помиляються та задовольняються лише написанням заяви на прийняття.

Випадків введення людей в оману обіцянками гідної праці на умовах аутстафінгу чимало. Тому Держпраці звертає увагу, що відповідно до статті 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника. Працівник має ознайомитися із наказом про його прийняття під підпис. Отже, однієї заяви від працівника недостатньо!

Зразки наказів про прийняття на роботу

Постраждалий від аутстафера працівник лише у суді може довести факт перебування у трудових відносинах із певним роботодавцем. І саме від рішення суду залежатиме, отримає він зароблені кошти чи ні.

Держпраці рекомендує шукачам роботи більш ретельно вивчати документи, які вони підписують при оформленні, а з метою підтвердження свого страхового стажу, звертатися за довідкою про отримані доходи до органів Пенсійного фонду або Державної податкової служби.

За інформацією ГУ Держпраці у Херсонській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163438

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1355

«Переведення» з сумісництва на основне місце роботи

Якщо необхідно оформити для працівника зміну роботи за сумісництвом на основне місце роботи, кадровики нерідко припускаються помилки, оформлюючи такий перехід як переведення. А як же правильно оформити таку процедуру?
30844

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді