Ні! Зарплаті в тіні: акція на підтримку легалізації праці

Управління Держпраці у Хмельницькій області проводить інформаційні заходи в усіх районах області.

Ні! Зарплаті в тіні: акція на підтримку легалізації праці

На Хмельниччині Держпраці підготувало низку щоденних превентивних заходів щодо відвідування суб’єктів господарювання регіону з метою інформування роботодавців про відповідальність у сфері праці.

Ні! Зарплаті в тіні: акція на підтримку легалізації праціПеревірки з праці у 2020 році — знов по-новому. 5 ключових змін

Щоб нагадати громадянам, що офіційне працевлаштування – це гарантія захисту трудових прав, працівники Управління розповсюджують серед перехожих пам’ятки.

Офіційно працевлаштовані громадяни маю право на:

  • гідні і безпечні умови праці,
  • регулярну виплату заробітної плати не нижче мінімальної,
  • страхування на випадок тимчасової втрати працездатності, безробіття та нещасного випадку на виробництві,
  • офіційну оплачувану відпустку.

Штрафи за неповідомлення ДПС про прийняття на роботу

Представники Держпраці, відвідуючи магазини, заклади громадського харчування, підприємства сфери надання послуг, наголошують, що задекларована праця необхідна як працівникам, так і роботодавцям.

Адже роботодавець, який не оформляє офіційно працівників, провокує безвідповідальне ставлення до роботи й ухиляння від поставлених завдань.

Управління Держпраці у Хмельницькій в першу чергу звертає увагу роботодавців на фінансові санкції у сфері праці. Зокрема, у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий день (в той час, коли фактично особа працює повний робочий день), виплати заробітної платні без нарахування та сплати ЄСВ, штраф на роботодавця у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

У зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати, з першого січня 2020 року, зріс і розмір штрафної санкції за неоформленого працівника. Наразі він становить 141 тис. 690 грн.

За інформацією Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
34

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
125636

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45224

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121766

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді