3 млн грн штрафу за працівників, оформлених на підставі ЦПД

Інспектування підприємця відбулось на підставі скарги від приватної особи.

3 млн грн штрафу за працівників, оформлених на підставі ЦПД

У квітні 2019 року Управління Держпраці у Полтавській області провело інспектування діяльності фізичної особи — підприємця.

Підстави для інспекційних відвідувань 2020

Інспектори встановили, що ФОП використовує найману працю 28 працівників без належного оформлення трудових відносин, а саме:

Уповноважені посадові особи Держпраці винесли постанову про накладення на підприємця штрафу у 3 505 320 грн.

ФОП не вбачав своєї провини, оскільки працівники виконували роботу на підставі цивільно-правових договорів. Він двічі оскаржував правомірність постанови. Спочатку в Окружному адміністративному суді м. Києва, потім у Шостому апеляційному адміністративному суді.

Вивчивши наявні в матеріалах справи копії цивільно-правових угод на виконання робіт, укладених позивачем, та актів прийому наданих послуг суд встановив таке:

  1. 28 працівників надавали послуги з прибирання приміщень по 3 години на добу з понеділка по п`ятницю за щомісячну винагороду.
  2. Надані угоди не були спрямовані на кінцевий результат, що характеризує цивільно-правові (договірні) відносини, а пов`язані із самим процесом праці, що є характерним для трудових функцій.

Отже, за рішенням суду підприємцю доведеться сплатити понад 3 млн грн штрафу за неналежне оформлення працівників.

За інформацією Державної служби управління з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірки Держпраці скасовано: чи правда?

Набрала законної сили постанова Шостого апеляційного адміністративного суду м. Києва. Від 14.05.2019 втратили чинність Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю. Чи можливі тепер перевірки Держпраці: роз'яснення з посиланням на нормативно-правові акти.
8015

Судова реформа 2016: яких змін очікувати

Нині в Україні триває судова реформа , яка передбачає оновлення законодавства. Зокрема, прогнозується повне реформування системи судоустрою; імплементація оновлених конституційних засад правосуддя на законодавчому рівні для забезпечення незалежності (деполітизації) судової влади; посилення відповідальності судової влади перед суспільством; запровадження нових механізмів формування та кадрового оновлення суддівського корпусу
2635

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді