Чи приймати лікарняний зі скороченою назвою закладу охорони здоров'я

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області інформує про порядок заповнення листка непрацездатності в частині використання скороченої назви закладу охорони здоров'я.

Чи приймати лікарняний зі скороченою назвою закладу охорони здоров'я

Чи приймати лікарняний: пройдіть тест ➤

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Листок непрацездатності слід заповнювати відповідно до Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406 (далі — Інструкція №532).

Пункт 3.1 Інструкції №532 регламентує, що при заповненні лицьового боку листка непрацездатності, вказується місце роботи: назва і місцезнаходження підприємства, установи, організації (повністю), що підтверджується штампом та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності».

Пункт 2.2 Інструкції №532 встановлює, що паспортна частина листка непрацездатності (прізвище непрацездатного, ім’я та по батькові, вік) заповнюється за даними документів, місце роботи – зі слів непрацездатного.

Згідно з ч. 1 ст. 90 Цивільного кодексу України що юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму та назву, найменування юридичної особи вказується в її установчих документах і вноситься до єдиного державного реєстру. Юридична особа може мати крім повного найменування скорочене найменування. Юридична особа не має права використовувати найменування іншої юридичної особи.

Чи приймати лікарняний зі скороченою назвою закладу охорони здоров'яЩо робити, коли працівник відмовляється звернутися до медзакладу для виправлення помилки в лікарняному

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань мають міститися, зокрема, відомості про скорочене найменування юридичної особи.

На перший погляд норми ст. 90 Цивільного кодексу України та положення Інструкції №532, при заповненні листка непрацездатності вимагають вказувати повністю назву юридичної особи або її відокремленого підрозділу як самого закладу охорони здоров’я, так і організації, установи, підприємства.

Проте, згідно зі ст. 90 Цивільного кодексу України та п. 1.4 Вимог до написання найменування юридичної особи, її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, крім організації профспілки №368/5, скорочене найменування може використовуватися юридичною особою на рівні з повним у разі його затвердження установчими документами та внесенням відповідного запису до єдиного державного реєстру.

Отже, за умови дотримання вимог законодавчих актів під час оформлення листків непрацездатності в закладах охорони здоров’я разом із повною назвою може використовуватися скорочене найменування юридичної особи, як самого закладу охорони здоров’я, так і організації, установи, підприємства.

Чи приймати лікарняний зі скороченою назвою закладу охорони здоров'яПрацівник захворів під час відпустки: що робити кадровику

Скорочення та абревіатури допускаються лише ті, які передбачені та затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30.08.2010 №734 «Про затвердження Примірного статуту закладу охорони здоров’я - комунального некомерційного підприємства та Примірного договору про надання медичних послуг», Статутом підприємства, організації, установи та Державним стандартом України (ДСТУ 3582-97) «Документація. Правила скорочення слів у назвах та найменувань публікацій», ISO 832:1994.

За інформацією Фонду соціального страхування України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як обчислити страховий стаж для лікарняного

Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно здійснити розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних. Що входить в страховий стаж для лікарняного? Як визначити страховий стаж для оплати лікарняного? Як впливає страховий стаж на лікарняний? Відповіді на ці питання та все, що вам потрібно знати про страховий стаж для лікарняного — у статті.
138605

Максимальний термін перебування на лікарняному при різних захворюваннях

Лікарняний лист — офіційний документ, що видається людині при встановленні її непрацездатності та є підставою для звільнення від основної роботи. Максимальний термін перебування на лікарняному в Україні різниться залежно від захворювання, його тяжкості, ускладнень. Усе про орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності та граничний термін перебування на лікарняному — у статті.
159783

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28419

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
103981

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7290

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді