МОЗ відповідає на топові запитання щодо безперервного професійного розвитку для лікарів

З квітня 2019 року в Україні впроваджено безперервний професійний розвиток (БПР) для лікарів. У 2020 році БПР став обов’язковим. Лікарі надсилають безліч запитань щодо своєї освітньої діяльності. Міністерство охорони здоров’я опублікувало відповіді на найпоширеніші з них.
МОЗ відповідає на топові запитання щодо безперервного професійного розвитку для лікарів

Лікарняні 2020: від від отримання до оплати

Спеціальність та нарахування балів

Запитання Відповідь

Якщо лікар має кілька спеціальностей, чи потрібно набирати по 50 балів окремо по кожній?

Ні, не потрібно, оскільки наказ не передбачає обмеження балів БПР виключно «за фахом».
Бали необхідно набирати лише за своєю спеціальністю?

Бали необхідно набирати відповідно до потреб вашої індивідуальної лікарської практики, на власний розсуд.

Якщо лікар, наприклад, за один рік набрав 30 балів, а за наступний 80 балів, чи сумуватиметься результат за 2 роки?

Ні. Кількість балів не сумується за кілька років, вся концепція БПР вибудовується на регулярному навчанні впродовж життя. Винятки можуть бути для окремих випадків, передбачених пунктом 4 Розділу V Порядку проведення атестації лікарів (стан здоров’я лікаря, військові дії, надзвичайні ситуації природного і техногенного характеру тощо).

Чи сумуються бали за англомовні та україномовні онлайн курси? Тобто чи можна набрати 20 балів за англомовні та 15 балів за україномовні (35 балів в сумі)?

Додаток 5 не передбачає обмежень щодо додавання балів за англомовні та україномовні курси.

Чи діють вимоги щодо накопичення балів БПР у період відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами або догляду за дитиною?

Ні. На цей період вимоги не розповсюджуються, хоча за бажання лікаря у такій відпустці виконувати їх можна.

МОЗ відповідає на топові запитання щодо безперервного професійного розвитку для лікарівЯкі гарантії мають працівники, направлені на підвищення кваліфікації

Освітнє портфоліо

Запитання Відповідь
Чи треба надсилати копію індивідуального портфоліо для щорічної перевірки у 2020 році?

Ні. Щорічна перевірка особистих освітніх портфоліо планується з 2021 року. Тобто до 01 березня 2021 року необхідно буде надіслати портфоліо за 2020 рік.

Особливі випадки

ЗапитанняВідповідь
Яка процедура БПР передбачена для науково-педагогічних працівників медичних університетів? Усі лікарі України зобов’язані виконувати єдині вимоги до БПР. Порядок атестації науково-педагогічних працівників вищих медичних закладів визначено наказом МОЗ України від 22 лютого 2019 року №446.

Чи стосується БПР біологів та біохіміків? Чи для цих спеціалістів актуальний ПАЦ?

Нині БПР запроваджено для лікарів. Тому вимоги наказу МОЗ України №588 щодо атестації професіоналів з вищою немедичною освітою поки залишаються чинними. В майбутньому концепція БПР має поширюватися на всі категорії працівників сфери охорони здоров’я: фармацевтів, професіоналів з вищою немедичною освітою, медичних сестер та інших фахівців.

МОЗ відповідає на топові запитання щодо безперервного професійного розвитку для лікарів

Як оформити навчальну відпустку

Де навчатися

Запитання Відповідь

Які саме англомовні онлайн-курси визнаються при оцінюванні БПР?

Окремого переліку “визнаних МОЗ” курсів чи провайдерів поки не існує. Обирайте види освітньої діяльності та надавачів освітніх послуг відповідно до власних потреб та можливостей.

Чи залишаться заклади післядипломної освіти без курсантів?

Без користувачів однозначно залишаться ті надавачі освітніх послуг, які пропонуватимуть неякісний контент і не намагатимуться адаптуватись до потреб цільової аудиторії. Для інших концепція БПР – нескінченне джерело причин самовдосконалюватись та можливість розширити аудиторію.

Чи обов’язково проходити тематичні курси на базових кафедрах, якщо балів вистачає за рахунок конференцій та інших заходів?

Ні, необов’язково. Перевагою безперервного розвитку якраз і є те, що лікарі вільно можуть обирати надавача освітніх послуг та заходи БПР відповідно до власних потреб та можливостей.

Які заходи є обов’язковими для БПР?

Жоден захід не має обов’язкового характеру. Лікарі вільно можуть обирати заходи відповідно до професійних потреб.

За інформацією МОЗ

Стануть у пригоді

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Як мотивувати себе на роботу, коли працювати зовсім не хочеться

Стреси, втома, брак вітаміну D та інші природні фактори нерідко призводять до емоційних та нерозважливих вчинків. Чому не варто думати про звільнення, як підтримати себе та вмотивувати на роботу, — розкриємо секрети у статті.
2371

Від секретаря до інспектора з кадрів: розпочніть кар’єру в управлінні персоналом

Замислюєтеся про подальшу кар’єру? Один із варіантів — служба персоналу. Дізнайтеся топ-5 напрямків роботи інспектора з кадрів і скористайтеся конкретними порадами щодо здобуття нової посади.
2534

Мозговой штурм: система правил для принятия решения

Мозговой штурм известен еще со времен средневековых пиратов: оказавшись в сложной ситуации, они собирались на палубе корабля для оперативного поиска нужного решения. Своими идеями делился каждый, невзирая на звания и возраст. Так почему бы это древнее морское «ноу-хау» не использовать в современных условиях?
1016

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді