Штрафи та позбавлення волі: відповідальність за затримку виплати заробітної плати

Стаття 97 КЗпП передбачає, що оплата праці працівників здійснюється в першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються власником або уповноваженим ним органом після виконання зобов'язань щодо оплати праці.

Штрафи та позбавлення волі: відповідальність за затримку виплати заробітної плати

Мінімальна зарплата 2020

Профспілка працівників освіти і науки України нагадала роботодавцям законодавчі вимоги, щодо строків виплати заробітної плати. Акцент зроблено на адміністративній та кримінальна відповідальність за затримку виплати зарплат.

Коли виплачувати зарплатню:

Профспілка зазначила, що заробітна плата має виплачуватись у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця. Проте не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.

Штрафи та позбавлення волі: відповідальність за затримку виплати заробітної платиПорушення у сфері праці, за які на директора очікує арешт

Відповідальність за порушення строків виплати заробітних плат:

Згідно зі статтею 265 КЗпП роботодавці несуть фінансову відповідальність за порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам більш як за один місяць та виплату її не в повному обсязі у вигляді штрафу в розмірі 3 мінімальних зарплат. Еквівалент у 2020 році – 14 169 грн.

Статтею 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення ( далі — КУпАП) передбачено адміністративну відповідальність за порушення встановлених строків виплати заробітної плати та виплату її не в повному обсязі, у вигляді штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Наразі це 510 – 1700 грн.

За повторне протягом року порушення, або ті самі діяння, вчинені щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, чекає штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, 1700 – 5100 грн.

УВАГА!

Справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 41 КУпАП, розглядають судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів.

Складати протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 41 КУпАП, мають право:

  • державні інспектори праці Державної служби України з питань праці;
  • посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад (ст. 255 КУпАП).

    За безпідставну невиплату зарплати громадянам більш як за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства передбачено відповідальність у вигляді штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500 – 17 000 грн) або виправних робіт на строк до 2-х років, або позбавлення волі на строк до 2-х років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (ст. 175 Кримінального кодексу України ).

    Кримінальна відповідальність за інші порушення у сфері праці

    Якщо зарплату не виплатили через нецільове використання коштів, призначених для її виплати, передбачається покарання у вигляді штрафу від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 – 25500 грн) або обмеженням волі на строк до 3-х років, або позбавленням волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    Юридичний відділ ЦК Профспілки роз'яснює:

    Кримінальним кодексом України передбачено, що роботодавець звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до відповідальності ним буде здійснено виплату заробітної плати.

    За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України

    Особливості трудових договорів із сумісниками

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Пільги та компенсації чорнобильцям

    Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
    47659

    Оплата праці на підприємстві

    Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
    23555

    Наказ про підвищення окладу: зразок

    Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
    102529

    Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

    Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
    249198

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді