Віруючі мають право подати декларацію про доходи на папері

Верховний Суд закрив кримінальне провадження щодо держслужбовця, яка є віруючою.

Віруючі мають право подати декларацію про доходи на папері

Стаття 45 Закону України «Про запобігання корупції» покладає обов’язок на суб’єктів, на яких поширюється дія цього Закону, щорічно до 1 квітня подавати декларацію за минулий рік за формою, що визначається Національним агентством з питань запобігання корупції. У разі вищевказаного настає Відповідальність за невиконання обов’язку передбачає стаття 366-1 КК України. Декларацію може бути подано подають шляхом її заповнення на офіційному вебсайті НАЗК.

Працівниця податкової інспекції у встановлені строки подала декларацію за минулий рік. Однак, заповнила її у паперовому вигляді та надіслала до НАЗК поштою. Прокурор відкрив кримінальну справу за умисне неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції».

Віруючі мають право подати декларацію про доходи на паперіВідповідальності за неподання декларації особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування

Справа дійшла до Верховного Суду. Колегія судів ВСУ розглянула матеріали справи. У справі держслужбовець зазначала, що вона є віруючою людиною і ідентифікація за символами і цифрами (електронний цифровий підпис) є приниженням її гідності та честі, а також порушенням її права на свободу совісті. Крім того, вона звернула увагу на те, що електронна обробка персональних даних без її згоди є порушенням принципу поваги до приватного життя, що суперечить положенням Конституції України та законів України, а також практиці тлумачення й застосування положень Конвенції Європейським судом з прав людини. Жінка також наполягала на тому, що діяла без прямого умислу на вчинення злочину.

Як запровадити захист персональних даних ➤

Колегія судів погодилась із аргументами податківця та зазначила, що Закони України та інші нормативно-правові акти мають застосовуватися тільки в частині, що не суперечить Конституції України, та повинні розвивати конституційні норми, а не змінювати їх зміст.

Суд не побачив прямого умислу в діях віруючої держслужбовця та прийняв рішення про її виправдання.

Галина Бєлікова

експерт Експертус Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Затвердження, погодження та призначення відповідального за антикорупційну програму юридичної особи

Яким вимогам має відповідати антикорупційна програма юридичної особи? Яку назву посади передбачити в штатному розписі для особи, відповідальної за її реалізацію? Чи можна поєднати виконання цієї функції з безпосередніми посадовими обов’язками? Про це і не тільки — тут і зараз
7176

Запобігання корупції в органах державної влади і місцевого самоврядування

Ухвалене наприкінці 2014 року нове антикорупційне законодавство визначило стратегію антикорупційної політики держави, створило правові, організаційні й інституційні засади її діяльності у сфері запобігання та протидії корупції.
3372

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді