МОЗ уточнив обов’язки лікарів, диспетчерів та операторів «Швидкої»

МОЗ доповнив Випуск 78 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників.

МОЗ уточнив обов’язки лікарів, диспетчерів та операторів «Швидкої»

Зміни до Випуску 78 «Охорона здоров’я» ДКХП МОЗ уніс Наказом від 18.07.2019 № 1642. Цього разу зміни стосуються спеціалістів, що надають екстрену медичну допомогу.

Нова редакція Випуску 78 «Охорона здоров’я» ➤

До завдань та обов’язків лікаря з медицини невідкладних станів відтепер входить надання екстреної медичної допомоги не тільки у складі виїзної бригади, а й на прийомі пацієнтів, які звернулись до відділення екстреної допомоги самостійно або за направленням лікаря. Спеціаліст також має лікувати пацієнтів, що залишаються в палатах інтенсивної терапії відділення.

МОЗ уточнив обов’язки лікарів, диспетчерів та операторів «Швидкої»Чи обов’язково використовувати ДКХП?

Кваліфікаційна характеристика лікаря також уточнює коло невідкладних станів людини, за якими він повинен надавати допомогу. Конкретизовано коло знань, якими повинен володіти лікар. Зокрема, лікар з медицини невідкладних станів має знати, як діяти під час надання допомоги при масових випадках та під час катастроф, а також порядок роботи під час надзвичайних ситуацій з великою кількістю постраждалих.

Для роботи за цією професією особа може навчатися у виші за будь-якою з двох спеціальностей: «Лікувальна справа» або «Педіатрія». Однак, інтернатуру та спеціалізацію обов’язково має пройти за «Медициною невідкладних станів».

Новелою змін є визначення кваліфікаційних характеристик таких професій, як «Диспетчер оперативно-диспетчерської служби (медицина)» (код за КП 3221) та «Оператор оперативно-диспетчерської служби (медицина)» (код за КП 5132).

На посаді диспетчера має працювати спеціаліст з вищою освітою за ступенем молодшого бакалавра галузі знань «Охорона здоров’я», спеціальністю «Медсестринство», та спеціалізацією за профілем роботи «Медицина невідкладних станів».

Диспетчер зобов’язаний діяти за схемою «прийом—відповідь—супровід». Тобто, окрім прийому виклику та направлення бригади екстреної допомоги, диспетчер супроводжує виклик, координує діяльність бригади. За потребою інформує заклади охорони здоров’я та взаємодіє з диспетчерськими службами поліції, надзвичайних ситуацій, пожежників.

МОЗ уточнив обов’язки лікарів, диспетчерів та операторів «Швидкої»Кадровики запитують, як перейменувати посади заступників, якщо головний лікар став медичним директором

Диспетчери, як і інші молодші спеціалісти з медичною освітою, мають проходити атестацію на визначення кваліфікаційної категорії. Однак, відповідальна робота диспетчерів потребує більш уваги та спеціальних знань. Тому навіть диспетчер без категорії повинен мати досвід роботи у складі бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги понад 1 рік.

Професія оператора трохи простіша — «прийом—відповідь». Вона не потребує спеціальної освіти. Працівнику достатньо мати загальну середню освіту та підготовку на курсах операторів або безпосередньо на робочому місці.

Галина Бєлікова

експерт Експертус Кадри

Рекомендація місяця від редакції порталу «Кадровик-01»

Запрошуємо на вебінар «Перевірки Держпраці під час воєнного стану», який відбудеться 23 травня. Спікер — посадова особа Держпраці. У програмі — підстави для перевірки, як уникнути штрафів, різниця між трудовим договором і ЦПХ.

❗️Якщо хочете отримати персональну відповідь від посадової особи Держпраці, поставте запитання до 20 травня включно в чат вебінару❗️

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, реєструйтеся Система «Експертус Кадри» святкує День народження

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників: перелік випусків

Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників — це систематизований за видами економічної діяльності збірник описів професій, які наведено у Класифікаторі професій.
170014

Професійний стандарт кухаря

Професійний стандарт кухаря, розроблений у 2015 році з ініціативи роботодавців, професійних об’єднань та профільних навчальних закладів.
5602

Професійні стандарти в Україні

Із 1 січня 2017 року термін «професійний стандарт» з’явився в Кодексі законів про працю України та Законі «Про оплату праці». Наприкінці травня Уряд ухвалив Порядок розроблення та затвердження професійних стандартів. Розберімося, навіщо вони та як стосуються кадрової практики.
10216

Використання кваліфікаційних характеристик професій працівників при складанні штатного розпису

При розробленні штатного розпису, під час приведення кадрових документів у відповідність до Класифікатора професій, кадрова служба повинна враховувати завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги, визначені для різних професій. Необхідну інформацію можна отримати з кваліфікаційних характеристик, що містяться у Випусках Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (ДКХП).
10242

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді