Рекорд: штраф за неоформлених працівників у 13 млн грн

Оформлення цивільно-правових договорів — не панацея для приховування трудових відносин з найманими працівниками, а незнання законів не рятує від штрафів.

Рекорд: штраф за неоформлених працівників у 13 млн грн

У жовтні 2019 року на одному з фермерських господарств Черкащини провели інспекційне відвідування.

Інспектор праці зафіксував неналежне оформлення трудових відносин з працівниками господарства. 106 цивільно-правових договорів, укладених на виконання робіт по обриву волоті на гібридній кукурудзі, сортової та видової прополки гібридної кукурудзи, мали ознаки трудових договорів.

Держпраці нагадує, що предметом трудового договору є процес праці, а цивільно-правового — її кінцевий результат.

Трудовий і цивільно-правовий договір: 18 принципових відмінностей ⇗

Цивільно-правові договори, підписані з працівниками ферми, не містили жодних відомостей щодо обсягу виконуваної роботи. Не було зазначено фізичних величин, за допомогою яких можна було б виміряти результати роботи.

У договорах відсутні:

  • перелік завдань для працівників,
  • види робіт,
  • кількісні та якісні характеристики виконуваної роботи.

Умовами договорів не встановлено, який конкретний результат роботи повинні передати виконавці замовникові.

За вказаними договорами фізичні особи мали систематично виконувати трудові функції, що збігалися з функціональними обов’язками робітників на низькокфаліфікованих ручних роботах у сільському господарстві.

Отже, трудові відносини з працівниками фермерського господарства фактично не були оформлені належним чином.

Трудовий договір СКАЧАТИ зразок

Відповідно до абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП за допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору на роботодавця накладається штраф. У 2019 році він становив 30 МЗП за кожного неоформленого працівника.

Оскільки у суб’єкта господарювання виявили аж 106 таких працівників, орган Держпраці наклав штраф у розмірі 13 270 140 гривень.

Рекорд: штраф за неоформлених працівників у 13 млн грнУвага: з 02.02.2020 штрафи у сфері праці зменшили

Не погодившись із рішенням контролюючого органу, роботодавець звернувся до суду із адміністративним позовом.

Однак Черкаський окружний адміністративний суд повністю відмовив у його задоволенні. Управління Держпраці у Черкаській області навело досить доказів, які підтвердили факт допуску працівників до роботи та факт виконання ними трудових функцій робітників на низькокфаліфікованих ручних роботах у сільському господарстві без укладення трудових договорів.

Відповідно, суд визнав постанову про штраф правомірною.

Рекорд: штраф за неоформлених працівників у 13 млн грнЩо робити, якщо замість трудового договору уклали договір підряду

Правильно прийняти працівників на роботу, вибрати необхідний вид трудового договору та оформити кадрові документи згідно з чинним законодавством допоможуть консультації у правовій системі «Експертус Кадри».

☛ Активувати подарунковий демодоступ до системи ☚

За інформацією Державної служби України з питань праці

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10119

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26968

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді