Як убезпечитись від коронавірусу громадянам, що повернулися з-за кордону. Правила від МОЗ та МЗС

Кожен громадянин України, який повертається з країни, де були зафіксовані випадки COVID-19, має пройти необхідні контрольні процедури при перетині кордону, стежити за станом здоров’я та суворо дотримуватися режиму самоізоляції. Міністерства роз’яснили, що конкретно необхідно робити.

Як убезпечитись від коронавірусу громадянам, що повернулися з-за кордону. Правила від МОЗ та МЗС

МЗС та МОЗ закликають уважно стежити за станом свого здоров’я, адже відповідальна поведінка кожного допоможе захистити життя сотень людей.

Міфи і правда про коронавірус

Що необхідно зробити до повернення в Україну

До планування повернення на територію України та перед посадкою у транспортний засіб переконайтеся, що у вас не підвищена температура і немає ознак респіраторних захворювань. Не намагайтеся збити температуру або приховати інші симптоми, а негайно зверніться по медичну допомогу.

Після повернення в Україну суворо дотримуйтеся режиму самоізоляції

Передусім щонайменше 14 днів уникайте будь-яких контактів з іншими людьми, щоб зменшити ризик зараження. Неприпустимі контакти віч-на-віч ближче ніж 1,5 метри та довше 15 хвилин.

Єдиний виняток – звернення по медичну допомогу. При будь-яких симптомах хвороби зателефонуйте своєму сімейному лікареві або лікарці і дотримуйтесь подальших рекомендацій.

Як підготуватися до самоізоляції:

  • Продумайте, що вам знадобиться впродовж 14 днів, щоб не потрібно було виходити з дому. Попросіть друзів або родичів забезпечити ваше житло необхідними речами, якщо є можливість.
  • У разі необхідності користуйтеся службами доставки з онлайн-оплатою продуктів, ліків, якщо маєте хронічні захворювання, тощо. Доставку просіть залишати за дверима.
  • Попередьте друзів і родичів, що ви тимчасово не приймаєте відвідувачів. Виберіть контактну особу, до якої зможете звернутись у разі потреби.
  • Попередьте свого сімейного лікаря/лікарку про режим самоізоляції і підтримуйте зв'язок із ним або нею.
  • Домовтеся з роботодавцем про дистанційний режим роботи.
Як організувати роботу підприємства під час карантину

Якщо ви живете не самі:

  • Ізолюйтеся в окремій кімнаті, часто провітрюйте, регулярно робіть вологе прибирання.
  • Якщо можливо, використовуйте окрему ванну кімнату та/або туалет. Готуйте їжу та їжте окремо. Якщо такої можливості немає — максимально все дезінфікуйте.
  • Уникайте контактів з іншими людьми. Якщо уникнути неможливо, одягайте медичну маску та викидайте її після використання чи забруднення.
  • Суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни, часто мийте руки з милом.

Якщо необхідно вийти з дому:

  • використовуйте маску для обличчя;
  • мінімізуйте контакти з іншими людьми;
  • використовуйте засоби для дезінфікування рук.

Якщо під час самоізоляції у вас з'явилися симптоми хвороби, зокрема: кашель, задишка, лихоманка, діарея, терміново зверніться по медичну допомогу та повідомте про свої нещодавні подорожі, а також контакти з людьми, які мали ознаки захворювання на ГРВІ.

За інформацією Міністерства охорони здоров'я України

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55602

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1317

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2024 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
4839

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді