Плюс день відпустки за п’ять років роботи

Державним службовцям, які матимуть стаж державної служби понад п’ять років, надаватиметься додаткова відпустка тривалістю один календарний день. Її можна поділити на частини будь-якої тривалості або ж замінити грошовою компенсацією

Державним службовцям, які матимуть стаж державної служби понад п’ять років, надаватиметься додаткова відпустка тривалістю один календарний день. Її  можна поділити на частини будь-якої тривалості або ж замінити грошовою компенсацією. 

З набранням чинності нового Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) змінюються умови та порядок надання додаткової щорічної відпустки держслужбовцям за стаж державної служби. КМУ постановою від 06.04.2016 № 270 (далі — Постанова № 270) унормував порядок надання додаткових щорічних відпусток, умови їх поділу, оплати та заміни грошовою компенсацією.

Починаючи з шостого року стажу державної служби, ця відпустка збільшуватиметься на один календарний день за кожний наступний рік. Її максимальна тривалість — 15 календарних днів.

Раніше у кадровиків постійно виникали питання щодо можливості поділу додаткової щорічної відпустки. Постановою № 270 це питання врегульовано: на прохання держслужбовця додаткову відпустку можна буде поділити на частини будь-якої тривалості або замінити грошовою компенсацією.

Окрім того, Постановою № 270 визначено:

  • порядок перенесення (продовження) додаткової щорічної відпустки;
  • періоди роботи, за які держслужбовцю не надається додаткова щорічна відпустка;
  • порядок надання додаткової щорічної відпустки або отримання компенсації за невикористану відпустку при звільненні з державного органу;
  • порядок надання додаткової щорічної відпустки держслужбовцям, які відповідно до чинного Закону № 3723 мають право на таку відпустку більшої тривалості, аніж передбачено Законом № 889.

Від редакції

Докладні роз’яснення щодо порядку надання додаткової щорічної відпустки держслужбовцям відповідно до Закону № 889 готуються до друку в журналі «Кадровик-01».

Налагодити роботу служби персоналу держоргану (відповідно до нового Закону про держслужбу і численних підзаконних актів) можна завдяки послідовним публікаціям у кожному номері журналу «Кадровик-01»:

У пригоді Вам неодмінно стане, зокрема:

Новий Закон «Про державну службу»: про найголовніше

(«Кадровик-01», № 01/2016)

Новий Закон про державну службу: сфера дії

(«Кадровик-01», № 02/2016)

Новий Закон про державну службу: класифікація посад

Присвоєння рангів державним службовцям: що нового?

(«Кадровик-01», № 03/2016)

Хто є хто в системі управління держслужбою
(«Кадровик-01», № 04/2016)

Підготувала
Ольга Савченко,
експерт Експертус Кадри


⚡ ТОП-5 консультацій ⚡


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Присвоєння рангу при прийнятті на державну службу

Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII (далі — Закон № 889) передбачає такі поняття, як «категорії посад державної служби» та «ранги державних службовців». Насправді, таке нормативно-правове закріплення є досить позитивним досвідом, адже дозволяє не тільки розмежовувати рівень відповідальності різних посадовців, але і сприяє тенденції просування по службі
63867

Особова справа державного службовця

Служба управління персоналом державного органу приділяє чимало часу роботі з особовими справами державних службовців. Щоб заощадити час кадровикам, ми підготували перелік документів та порядок ведення особових справ держслужбовців.
40215

Зразок написання автобіографії

Автобіографія — це документ-життєпис, який особа складає сама про себе. Як правильно написати автобіографію? У якій послідовності? Дізнайтеся зі статті. У пригоді стане бланк автобіографії та зразок написання для держслужбовця
562629

Особова картка державного службовця

НАДС востаннє змінювало форму особової картки державного службовця у червні 2020 року. Однак особова картка держслужбовця, нова форма якої міститься у статті, до цього часу викликає низку питань. Як заповнювати особову картку держслужбовця? Що має містити заповнена особова картка державного службовця? Відповіді шукайте у статті.
44211

Обчислення стажу державної служби

При прийнятті особи на державну службу їй обчислюють стаж державної служби. Цей стаж дає право на встановлення державному службовцю надбавки за вислугу років, надання додаткової оплачуваної відпустки
43215

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді