⇉ Алгоритми організації роботи під час карантину ⇇
Держпраці нагадує, що відповідно до статті 1 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 року № 1645-ІІІ, Карантин — це сукупність адміністративних та медико-санітарних заходів, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб.
Карантин встановлюється на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби. На цей період можуть змінюватися режими роботи підприємств, установ, організацій, вноситися інші необхідні зміни щодо умов їх виробничої та іншої діяльності.
Наразі карантин в Україні триватиме щонайменше до 24 квітня, а з 6 квітня Уряд увів нові жорсткі протикарантинні заходи на всій території країни.
Проте є підприємства, які продовжують працювати під час обмежувальних заходів.
Держпраці наголошує, що задля безпеки на підприємстві слід дотримуватись таких правил:- верхній одяг зберігайте в окремій закритій шафі, яка використовується тільки для верхнього одягу;
- перед роботою ретельно помийте руки з милом, а тоді обробляйте їх спиртовмісним антисептиком. На сьогодні це обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із (потенційно) забрудненими об’єктами. Особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду);
- у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри, через які можливе інфікування вірусом COVID-19;
- робоче місце, стіл, клавіатуру, «мишку», відкриті полки та інші поверхні;
- кабінету протріть разовою серветкою з дезінфікуючим засобом для обробки поверхонь, на початку роботи та в кінці робочого дня;
- провітрювати приміщення через кожні 2–3 години;
- обмежити спілкування з колегами, робочі місця яких в інших приміщеннях (кабінетах), виробничі питання вирішувати через засоби телефонного зв’язку;
- поза межами свого робочого приміщення, при відвідуванні місць загального користування (санвузол, санітарні кімнати) одягати маску;
- правильно користуватися засобами індивідуального захисту, а саме: знімати маску не доторкаючись до зовнішньої поверхні, користуватись не більше 2-х годин, утилізувати лише в закриті ємності.
Для проведення дезінфекції використовуйте деззасоби, які забезпечують ефективне знезараження щодо вірусних інфекції та дозволені в Україні.
Дізнайтеся, як довести до персоналу інформацію про дезінфекцію
Обов’язково дотримуйтесь інструкції до кожного окремого дезинфекційного засобу, в тому числі щодо дотримання його ефективної концентрації та експозиції (дотримання часу перебування на оброблюваній поверхні):
Призначення деззасобу | Характеристики | Назви |
Антисептики для обробки шкіри рук | Спиртовмісні препарати зі вмістом спирту вище 60%. Діючі речовини — ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації, у тому числі такі, які мають пролонгований термін дії та певний час захищають шкіру рук від хвороботворних мікроорганізмів. |
|
Препарати для дезінфекції поверхонь | Спиртовмісні препарати з мінімальним терміном експозиції від 30 сек. до 2 хв. Діючі речовини — ізопропіловий, етиловий спирт чи їх комбінації. | — |
Для поверхонь, обладнання тощо | Деззасоби на основі четвертинних амонієвих сполук чи хлорвмісні препарати. Необхідно обирати такі засоби, які б забезпечували якісну дезінфекцію при невисокій концентрації розчину, короткому часу експозиції, не псували майно установи та поверхні приміщень, не мали б неприємного запаху. Бажано використовувати таблетовані форми для забезпечення чіткого дозування. |
|
Поверхні меблів, підвіконня тощо | Можна дезінфікувати спиртовими антисептиками швидкої дії. |
|
⇉ Як дезінфікувати транспортні засоби ⇇
За інформацією Управління Держпраці у Рівненській області