Як оплачувати простій та відпустки під час карантину. Роз’яснення Держпраці

На період встановлення обмежувальних заходів з метою запобігання розповсюдженню COVID-19 режими роботи підприємств змінились. Яких норм законодавства мають дотриматись роботодавці та на що можуть розраховувати працівники.

Як оплачувати простій та відпустки під час карантину. Роз’яснення Держпраці

Як кадровику організувати свою роботу на час карантину

Держпраці нагадує, що у разі необхідності змінити режим роботи підприємства на час карантину, роботодавці можуть:

⇛ Чи оплачувати лікарняний, що працівнику видали під час простою ⇚

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 530-IX (далі — Закон про запобігання коронавірусу), працівнику надається можливість отримати відпустку без збереження заробітної плати, строк якої не буде включено до загального терміну 15 днів, який обумовлений ст. 84 КЗпП.

Управління Держпраці наголошує

Надання відпустки без збереження заробітної плати може відбуватися виключно за згодою працівника.

Як оплачувати простій:

Роботодавець має право призупинити виконання роботи працівниками на період карантину та запровадити режим простою.

Наказ про оголошення простою на час карантину через загрозу поширення COVID-19

Відповідно до ст. 113 КЗпП, час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Про початок простою, крім простою структурного підрозділу чи всього підприємства, працівник повинен попередити власника або уповноважений ним орган чи бригадира, майстра або посадових осіб.

Якщо за час простою виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

Крім того, на час карантину працівники можуть використати право на щорічну оплачувану відпустку.

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
55601

Внутрішнє сумісництво: наказ, особова картка, облік робочого часу

З листа до редакції: «Декілька років тому ми дозволили жінці-лаборанту працювати у вільний від основної роботи час за внутрішнім сумісництвом у тій же лабораторії прибиральником виробничих приміщень. За таку роботу ми доплачували їй 50% окладу прибиральника. Зараз ця працівниця вирішила відмовитися від роботи прибиральника. Який слід видати наказ? Оскільки раніше було видано наказ про дозвіл працювати за сумісництвом, то тепер маємо написати «не дозволяємо надалі працювати»? Чи як правильно?»
66161

Погодження обробки персональних даних для передачі сканкопії трудової книжки до Пенсійного фонду

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки на перший погляд є важливим кроком у процесі забезпечення відповідності законодавству та захисту особистої інформації. Однак чи потрібна згода на обробку персональних даних для сканкопіїї трудової сьогодні та яку форму вона має, — читайте у статті.
33669

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62282

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді