Як отримати допомогу по безробіттю, якщо працівника звільнили під час карантину, або він повернувся з-за кордону. Роз’яснюють Мінекономіки та Державна служба зайнятості

Відповіді на найпоширеніші запитання українців.

Як отримати допомогу по безробіттю, якщо працівника звільнили під час карантину, або він повернувся з-за кордону. Роз’яснюють Мінекономіки та Державної служби зайнятості

Хто отримає допомогу в 1000 гривень через негативні наслідки COVID-19

Як стати на облік у службі зайнятості в період карантину?

Служба зайнятості на час обмежувальних заходів полегшила процедуру подання документів до своїх центрів.

Щоб стати на облік, необхідно написати дві заяви й подати їх у зручний спосіб. Документи можна подати через скриньку для кореспонденції в центрі зайнятості або надіслати їх на електронну адресу центру, в якому буде зручно обслуговуватись.

У разі необхідності, кар’єрний радник зв’яжеться з Вами телефоном для уточнення інформації.

Державна служба зайнятості нагадує, що на період дії карантину:

статус безробітного надається з першого дня подання заяви;

з першого дня реєстрації призначається виплата допомоги по безробіттю.

Допомога по безробіттю виплачується центром зайнятості через банківські установи.


Який розмір допомоги по безробіттю?

Розмір допомоги по безробіттю розраховується для кожної людини індивідуально. Він визначається залежно від страхового стажу особи та її заробітної плати. Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру (ст.22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття»).

Максимальний розмір допомоги по безробіттю наразі становить 4 прожиткових мінімуми для працездатних осіб, тобто 8 408 грн.

Розмір мінімальної допомоги по безробіттю, що виплачується застрахованим особам в залежності від страхового стажу, становить 1 800 грн.

Особи, виплати яким призначались без урахування страхового стажу, отримують 650 грн.

Увага! Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку – 720 календарних днів.

Чи здійснюється пошук роботи в період карантину?

У період обмежувальних заходів продовжують працювати підприємства, які забезпечують життєдіяльність країни, зокрема:

  • продуктові та господарські магазини,
  • комунальні служби,
  • лікарні,
  • аптеки,
  • транспортні підприємства,
  • пошта,
  • фінансові та інші установи.

Однак, одне з найважливіших для служби завдань – знайти гідну роботу кожному українцю та кваліфікований персонал для кожного роботодавця.

Попри непросту епідеміологічну ситуацію в країн, і фахівці центрів зайнятості продовжують дистанційно підбирати для безробітних відповідні вакансії, пропонувати їм роботу та проводити попередні узгодження з роботодавцями щодо кандидатів на вакансію.

Роботу також можна знайти самостійно на веб-сайті Державної служби зайнятості.

⇛ Які документи подають при прийнятті на роботу ⇚

Чи збільшилася кількість людей, які звертаються до центрів зайнятості?

Станом на 16 квітня 2020 року кількість безробітних, зареєстрованих в державній службі зайнятості, становить 400,9 тис. осіб. Це на 86,5 тис., або на 27% більше ніж на цю ж дату у 2019 році.

З дня оголошення карантину, тобто з 12 березня в службі зайнятості зареєструвалося 89,2 тисю безробітних. Статистика оновлюється щодня.

Чи вистачить коштів для виплат допомоги по безробіттю?

Згідно з законодавством фінансування допомоги по безробіттю здійснюється щодня в плановому режимі.

Чи можуть зареєструватися в службі зайнятості громадяни, які повернулися з-за кордону?

Громадяни України, які повернулись з інших країн, реєструються в центрах зайнятості на загальних підставах.


Які професії наразі найбільш популярні на ринку праці?

Станом на 1 квітня 2020 року кількість вакансій, зареєстрованих у державній службі зайнятості становила 54,0 тис. одиниць. Це на третину менше ніж станом на відповідну дату 2019 року.

Наразі спостерігається попит на працівників у таких сферах:

  • сільське та лісове господарства, що пов’язано з початком весняних сільськогосподарських робіт. Незважаючи на карантин, роботодавці пропонують роботу трактористам, агрономам, робітникам з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва тощо;
  • торгівля та надання послуг, які наразі не є забороненими, зокрема, продавець продовольчих товарів, касир, кухар, прибиральник, робітник з благоустрою;
  • логістика (кур’єр, водій, вантажник, підсобний робітник, укладальник-пакувальник, завідувач складу);
  • охорона здоров'я та надання соціальної допомоги (медичні сестри, соціальні робітники);
  • забезпечення правопорядку (охоронник, сторож).

Державна служба зайнятості зауважує, що є вакансії для професіоналів та фахівців з досвідом роботи (бухгалтерів, фахівців, обліковців, лікарів).

Роботодавці також шукають кваліфікованих робітників: електрогазозварників, дорожніх робітників, слюсарів-ремонтників, електромонтерів.

Як отримати допомогу по безробіттю, якщо працівника звільнили під час карантину, або він повернувся з-за кордону. Роз’яснюють Мінекономіки та Державної служби зайнятості Дізнайтеся, чи зобов’язаний роботодавець забезпечити працівників масками

Як надаються послуги з професійного навчання за направленням служби зайнятості під час карантину?

Професійне навчання зареєстрованих безробітних у період карантину здійснюється дистанційно.

Індивідуальне професійне навчання на замовлення роботодавців та стажування на робочих місцях продовжується, якщо підприємство працює в період карантину.

Також є можливість навчатися на Освітньому порталі державної служби зайнятості. За допомогою цього сервісу можна розвивати особисті навички, необхідні для вдалого працевлаштування, та отримувати нові компетенції.

За інформацією Facebook-сторінки Мінекономіки

image43

Письмові комунікації для кадровика

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці»

Роботодавець зобов’язаний подавати до центру зайнятості інформацію щодо масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення
32517

Звітуємо про квоту

Пам’ятайте, що працевлаштування працівників квотних категорій може мати фінансовий зиск для підприємства. А от необґрунтована відмова у прийнятті, якщо квота не виконана, — гарантований візит інспектора Держпраці
64684

Відповідальність у 2019 році за невиконання квоти для працевлаштування

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників становить 20 осіб, на підприємстві має бути один працівник передпенсійного віку. Інакше — штраф. За яких умов та скільки заплатять роботодавці за невиконання квоти?
7444

Звіт № 3-ПН із 2018 року подаємо через інтернет

Сервіс «Електронний кабінет роботодавця» на сайті служби зайнятості дає змогу публікувати вакансії і переглядати резюме пошукачів роботи, звітувати про потребу в кадрах. Більше про можливості для роботодавців — у статті.
7867

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8648

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді