Держпраці роз’яснила правила оплати праці у святкові та неробочі дні

Порушення норм оплати праці за роботу у вихідні кваліфікується інспектором, як порушення мінімальних державних гарантій.

Держпраці роз’яснила правила оплати праці у святкові та неробочі дні

Як оформити роботу у вихідні, святкові та неробочі дні
Святкові і неробочі дні визначає стаття 73 КЗпП. Робота у ці дні не проводиться. Залучення працівників до роботи допускається у випадках та в порядку, передбачених статтею 71 КЗпП.


Відповідно до ч. 1 ст. 72 КЗпП за роботу у вихідний день працівник має отримати компенсацію. Це може бути надання іншого дня відпочинку або подвійна оплата (ч. 1 ст. 72 КЗпП).

Оплата в підвищеному розмірі здійснюється згідно зі статтею 107 КЗпП, а саме:

  • відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;
  • працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками — в розмірі подвійної годинної (денної) ставки;
  • працівникам, які одержують місячні оклади (у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму).

Оплата у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день.

Порядок оплати праці за роботу у святкові і неробочі також поширюється на працівників з ненормованим робочим днем.

Примірна процедура надання компенсації за роботу у вихідні, святкові, неробочі дні

Однак, у разі підсумованого обліку робочого часу робота у святкові та неробочі дні за графіком включається в норму робочого часу за обліковий період, установлену на підприємстві. Години роботи, що перевищують цю норму, вважаються надурочними і оплачуються в подвійному розмірі. Отже, під час підрахунку надурочних годин у випадку підсумованого обліку робочого часу робота у святкові і неробочі дні, проведена понад установлену на підприємстві норму робочого часу, за обліковий період не враховується, оскільки вона вже оплачена в подвійному розмірі.

Увага! Норми оплати праці за роботу у святкові та неробочі дні відносяться до мінімальних державних гарантій.

Держпраці нагадує, що роботодавець може самостійно в колективному договорі встановити вищий рівень оплати праці за роботу у святкові і неробочі дні (ст. 97 КЗпП і ст. 15 Закону України «Про оплату праці»).

За інформацією Управління Держпраці у Миколаївській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47645

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23517

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102399

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249149

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді