До яких посадових осіб бюджетних установ застосовують обмеження зарплати? Роз’яснює Мінекономіки

На час карантину нарахована заробітна плата, грошове забезпечення працівників обмежено максимальним розміром 47230 гривень на місяць.

До яких посадових осіб бюджетних установ застосовують обмеження зарплати? Роз’яснює Мінекономіки

Що робити з оголошеними конкурсами на держслужбу

Мінекономіки (лист від 23.04.2020 № 3502-06/26135-01) нагадало, що у квітні 2020 року та на період до завершення місяця, в якому відмінять карантин, установлений КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, заробітна плата, грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування) нараховують у розмірі, що не перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2020 (з 01.01.2020 — 4723 грн) (ч. 1 ст. 29 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 13.04.2020 № 553-IX; далі — Закон № 553).

Тобто нарахована заробітна плата, грошове забезпечення працівників обмежено максимальним розміром 47230 грн на місяць.

Як продовжити відпустки, простій та дистанційну роботу до 11 травня

Таке обмеження застосовують також при нарахуванні заробітної плати, суддівської винагороди, грошового забезпечення відповідно народним депутатам України, суддям, суддям КСУ, членам Вищої ради правосуддя, членам Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, прокурорам, працівникам, службовим і посадовим особам НБУ, а також іншим службовим і посадовим особам, працівникам, умови та розміри оплати праці яких регулюють спеціальні закони.

Однак, обмеження не застосовують при нарахуванні заробітної плати, грошового забезпечення особам із числа осіб, які безпосередньо задіяні у заходах, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та які беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, у т. ч. в операції Об’єднаних сил (ООС). Перелік таких посад встановлює КМУ.

Не враховують у максимальному розмірі заробітної плати суми:

Також не враховують компенсаційні виплати при звільнені, вихідну допомогу.

До яких посадових осіб бюджетних установ застосовують обмеження зарплати? Роз’яснює МінекономікиЧи можна під час карантину надіслати фото заяви про звільнення месенджером

Враховують у максимальному розмірі заробітної плати:

  • оплату часу відпусток, що не належать до щорічних;
  • оплату часу службових відряджень;
  • суму індексації заробітної плати;
  • доплати за додатковий обсяг роботи (за суміщення професій (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, розширення зони обслуговування та збільшення обсягу виконуваних робіт);
  • інші компенсаційні та стимулюючі виплати (надбавки, доплати, премія).

До яких посадових осіб бюджетних установ застосовують обмеження зарплати? Роз’яснює МінекономікиОстанній день карантину 10 чи 11 травня

Обмежують зарплату окремо за кожним із трудових договорів (як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом пропорційно відпрацьованому часу). При цьому роботи, що не є сумісництвом (педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік, завідування кафедрою з оплатою з розрахунку 100 годин за навчальний рік), які мають право виконувати усі працівники, крім основної роботи та роботи за сумісництвом, на думку Мінсоцполітики, не включають в місячну заробітну плату при визначенні обмеження.

Обмежують максимальний розмір нарахованої зарплати незалежно від того, з якого фонду бюджету (загального чи спеціального) здійснюють її виплату працівникам бюджетних установ.

Ольга Догадіна

провідний експерт Експертус: Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5740

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47661

Оплата праці на підприємстві

Оплата праці — одне із основних питань трудового права, ключовим аспектом якого є поняття «мінімальна зарплата». Система оплати праці в Україні передбачає багато видів: тарифна оплата праці, грейдова оплата праці, безтарифна оплата праці, тарифна система оплати праці, грейдингова система оплати праці, акордна система оплати праці та інші. Щоб не заплутатися у виборі системи оплати праці, читайте матеріал від наших експертів.
23576

Наказ про підвищення окладу: зразок

Наказ належатиме до групи наказів з кадрових питань тривалого строку зберігання та є первинними документами для нарахування зарплати
102608

Як виплачувати вихідну допомогу при звільненні

Роботодавцям слід пам’ятати як правило, — з працівником слід провести повний розрахунок при звільненні. Які є види виплати при звільненні та як вони різняться залежно від підстави звільнення, як нараховуються розрахункові та що містить в собі виплата компенсації при звільненні, які виплати при звільненні за власним бажанням передбачено законом — детально у статті
249226

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді