Строки для звернення за допомогою з часткового безробіття збільшать до 90 днів

Допомогу надаватимуть і суб’єктам мікропідприємництва.

Строки для звернення за допомогою з часткового безробіття збільшать до 90 днів

Підприємство може отримати і виплатити працівникам допомогу з часткового безробіття, якщо через карантин, спричинений поширенням COVID-19, воно зупинило чи скоротило діяльність.

⇛ Документи для отримання допомоги ⇚

На допомогу можуть розраховувати будь-які суб’єкти: як малого чи середнього підприємництва, зокрема готелі, кафе, ресторани, так і великі підприємства. Підстави — статті 47, 47-1 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 № 5067-VI (в редакції Закону від 30.03.2020 № 540-IX, далі — Закон № 5067).

Стаття 47-1 Закону № 5067 визначає, як суб’єкту малого чи середнього підприємництва отримати допомогу з часткового безробіття на період карантину, встановленого КМК з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

За межами Закону залишилися суб’єкти мікропідприємництва. Тож у Парламенті зареєстрований законопроєкт, що має усунути цю законодавчу прогалину. Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» (реєстр. № 3366 від 21.04.2020) передбачає, що допомога по частковому безробіттю надаватиметься роботодавцям із числа суб’єктів мікро-, малого та середнього підприємництва за період проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Строки для звернення за допомогою з часткового безробіття збільшать до 90 днівЯк отримати допомогу з часткового безробіття суб’єкту великого підприємництва

Ще одна проблема, пов’язана з «частичкою», — нині роботодавець має право звернутися за допомогою з часткового безробіття лише упродовж 30 днів з дня зупинення/скорочення діяльності. Утім, якщо, приміром, підприємство зупинилось 12 березня на виконання Постанови КМУ від 11.03.2020 № 211, то строк звернення за допомогою сплинув 12 квітня. А порядок надання допомоги з часткового безробіття (постанова КМУ від 22.04.2020 № 306) набрав чинності лише 28 квітня.

☝ Визначте, чи маєте право на допомогу

Сподіваємося, що проблему усуне проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про зайнятість населення» щодо збільшення терміну звернення за допомогою по частковому безробіттю у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (реєстр. № 3422 від 30.04.2020). Проєкт передбачає, що роботодавець може звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) діяльності.

Ірина Іванченко

шеф-редактор журналу «Кадровик-01» та експертно-правової системи Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці»

Роботодавець зобов’язаний подавати до центру зайнятості інформацію щодо масового вивільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва й праці, у т. ч. ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ, організацій, скороченням чисельності або штату працівників організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання за два місяці до вивільнення
32540

Звітуємо про квоту

Пам’ятайте, що працевлаштування працівників квотних категорій може мати фінансовий зиск для підприємства. А от необґрунтована відмова у прийнятті, якщо квота не виконана, — гарантований візит інспектора Держпраці
64694

Відповідальність у 2019 році за невиконання квоти для працевлаштування

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників становить 20 осіб, на підприємстві має бути один працівник передпенсійного віку. Інакше — штраф. За яких умов та скільки заплатять роботодавці за невиконання квоти?
7451

Звіт № 3-ПН із 2018 року подаємо через інтернет

Сервіс «Електронний кабінет роботодавця» на сайті служби зайнятості дає змогу публікувати вакансії і переглядати резюме пошукачів роботи, звітувати про потребу в кадрах. Більше про можливості для роботодавців — у статті.
7880

Стаж, набутий за кордоном: чи зараховують для лікарняних, пенсії та допомоги з безробіття

Нерідко трапляється, що на підприємстві працюють працівники, які до цього тривалий час працювали за кордоном. Чи враховувати цей період до стажу для оплати тимчасової непрацездатності, призначення допомоги з безробіття, пенсії? Які документи підтверджують страховий стаж, набутий за кордоном? Окрім відповідей на ці запитання, у статті також знайдете перелік країн, з якими Україна уклала відповідні міжнародні договори.
8674

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді