Оприлюднено Методрекомендації із запобігання поширення COVID-19 на виробництві харчових продуктів

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Кадровик-01. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Ми вже відібрали головне для вас
Методрекомендації містять зразок декларації, заповнення якої є обов’язковим для потрапляння на територію оператора потужності.

Оприлюднено Методрекомендації із запобігання поширення COVID-19 на виробництві харчових продуктів

⇛ Як повернути працівників на роботу після карантину ⇚

Фахівці Мінекономіки та Держпродспоживслужби із залученням представників Food-бізнесу розробили Методичні рекомендації щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на потужностях з вирощування, утримання, забою, переробки і обігу тварин та виробництва харчових продуктів.

Документ ґрунтується на рекомендаціях ВООЗ «COVID-19 та безпека харчових продуктів: Керівництво для харчових підприємств». Мета — надати виробникам і операторам ринку більше інформації щодо їх можливих дій в умовах поширення COVID-19.

Оприлюднено Методрекомендації із запобігання поширення COVID-19 на виробництві харчових продуктівНаказ про видавання та використання працівниками захисних масок під час карантину

Методичні рекомендації містять таку інформацію:

Шляхи інфікування на COVID-19;

Симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19;

Заходи з респіраторної гігієни та етикету кашлю;

Використання ЗІЗ, миття та дезінфекція рук;

Перевезення персоналу, сировини, харчових продуктів тощо;

Фізичне дистанціювання;

Інші профілактичні санітарні і протиепідемічні заходи;

Виявлення симптомів, які можуть бути пов’язані з COVID-19;

Виключення персоналу, який має симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19, з робочого процесу;

Встановлення і моніторинг контактних осіб;

Порядок здійснення заходів, пов’язаних з самоізоляцією;

Дії медичного персоналу за появи у персоналу симптомів COVID-19.

Як оформити самоізоляцію працівника під час карантину

У додатках до Методрекомендацій знайдете:

Зразок декларації, заповнення якої є обов’язковим для потрапляння на територію оператора потужності;

Орієнтовний перелік заходів із забезпечення біологічної безпеки;

Приклад формування функціональних груп.

Згідно з Методрекомендаціями, роботодавці — виробники харчових продуктів повинні скласти письмові вказівки (інструкції) для свого персоналу щодо:

  • симптомів, які можуть бути пов’язані з COVID-19;
  • порядку інформування керівника групи реагування (включаючи контактний номер керівника групи реагування);
  • порядку отримання медичної допомоги;
  • порядку виключення персоналу оператора, який має симптоми, що можуть бути пов’язані з COVID-19, з робочого процесу.

Роботодавець повинен навчити персонал, який повинен бути здатним:

  • якомога раніше розпізнати симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19;
  • знайти медичну допомогу;
  • мінімізувати ризик зараження іншого персоналу і інших осіб.

Роботодавці повинні встановити порядок, за яким персонал повідомлятиме керівнику групи реагування, а також медичному персоналу підприємства:

  • про наявність у них ознак коронавірусної хвороби;
  • про те, що вони є контактними особами.

Це необхідно для того, аби роботодавець мав змогу отримувати достовірну інформацію про поточну ситуацію із COVID-19 на ранніх стадіях та мав змогу оперативно усувати відповідний персонал з робочого середовища.

Скачайте Приклад локального акта Наказ про затвердження порядку дій на підприємстві, якщо працівник захворів на COVID-19

За матеріалами Мінекономіки

Військовозобов’язані в кадрах: приймаємо, увільняємо, звільняємо правильно

Статті за темою

Усі статті за темою

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
49996

Заява про прийняття за строковим трудовим договором

Строковий трудовий договір доцільно укладати у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи або умов її виконання, або інтересів працівника, чи в інших випадках, передбачених законодавчими актами.
31275

Як ФОП прийняти працівника на роботу

Оформлення працівника на роботу фізичною особою-підприємцем (ФОП) в Україні має відбуватися відповідно до вимог трудового законодавства. Як ФОП прийняти працівника на роботу законно та швидко — у статті.
5328

Зразок заяви працівника на суміщення посад

Суміщення посад може запроваджуватися як за згодою з працівником, так і за одностороннім рішенням роботодавця. Продемонструймо на прикладі, як написати заяву на суміщення посад за ДСТУ 4163:2020
60540

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді