⇛ Як повернути працівників на роботу після карантину ⇚
Фахівці Мінекономіки та Держпродспоживслужби із залученням представників Food-бізнесу розробили Методичні рекомендації щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на потужностях з вирощування, утримання, забою, переробки і обігу тварин та виробництва харчових продуктів.
Документ ґрунтується на рекомендаціях ВООЗ «COVID-19 та безпека харчових продуктів: Керівництво для харчових підприємств». Мета — надати виробникам і операторам ринку більше інформації щодо їх можливих дій в умовах поширення COVID-19.
Наказ про видавання та використання працівниками захисних масок під час карантину
Методичні рекомендації містять таку інформацію:
Шляхи інфікування на COVID-19;
Симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19;
Заходи з респіраторної гігієни та етикету кашлю;
Використання ЗІЗ, миття та дезінфекція рук;
Перевезення персоналу, сировини, харчових продуктів тощо;
Фізичне дистанціювання;
Інші профілактичні санітарні і протиепідемічні заходи;
Виявлення симптомів, які можуть бути пов’язані з COVID-19;
Виключення персоналу, який має симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19, з робочого процесу;
Встановлення і моніторинг контактних осіб;
Порядок здійснення заходів, пов’язаних з самоізоляцією;
Дії медичного персоналу за появи у персоналу симптомів COVID-19.
Як оформити самоізоляцію працівника під час карантину
У додатках до Методрекомендацій знайдете:
Зразок декларації, заповнення якої є обов’язковим для потрапляння на територію оператора потужності;
Орієнтовний перелік заходів із забезпечення біологічної безпеки;
Приклад формування функціональних груп.
Згідно з Методрекомендаціями, роботодавці — виробники харчових продуктів повинні скласти письмові вказівки (інструкції) для свого персоналу щодо:
- симптомів, які можуть бути пов’язані з COVID-19;
- порядку інформування керівника групи реагування (включаючи контактний номер керівника групи реагування);
- порядку отримання медичної допомоги;
- порядку виключення персоналу оператора, який має симптоми, що можуть бути пов’язані з COVID-19, з робочого процесу.
Роботодавець повинен навчити персонал, який повинен бути здатним:
- якомога раніше розпізнати симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19;
- знайти медичну допомогу;
- мінімізувати ризик зараження іншого персоналу і інших осіб.
Роботодавці повинні встановити порядок, за яким персонал повідомлятиме керівнику групи реагування, а також медичному персоналу підприємства:
- про наявність у них ознак коронавірусної хвороби;
- про те, що вони є контактними особами.
Це необхідно для того, аби роботодавець мав змогу отримувати достовірну інформацію про поточну ситуацію із COVID-19 на ранніх стадіях та мав змогу оперативно усувати відповідний персонал з робочого середовища.
Скачайте Приклад локального акта Наказ про затвердження порядку дій на підприємстві, якщо працівник захворів на COVID-19
За матеріалами Мінекономіки