Оприлюднено Методрекомендації із запобігання поширення COVID-19 на виробництві харчових продуктів

Методрекомендації містять зразок декларації, заповнення якої є обов’язковим для потрапляння на територію оператора потужності.

Оприлюднено Методрекомендації із запобігання поширення COVID-19 на виробництві харчових продуктів

⇛ Як повернути працівників на роботу після карантину ⇚

Фахівці Мінекономіки та Держпродспоживслужби із залученням представників Food-бізнесу розробили Методичні рекомендації щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на потужностях з вирощування, утримання, забою, переробки і обігу тварин та виробництва харчових продуктів.

Документ ґрунтується на рекомендаціях ВООЗ «COVID-19 та безпека харчових продуктів: Керівництво для харчових підприємств». Мета — надати виробникам і операторам ринку більше інформації щодо їх можливих дій в умовах поширення COVID-19.

Оприлюднено Методрекомендації із запобігання поширення COVID-19 на виробництві харчових продуктівНаказ про видавання та використання працівниками захисних масок під час карантину

Методичні рекомендації містять таку інформацію:

Шляхи інфікування на COVID-19;

Симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19;

Заходи з респіраторної гігієни та етикету кашлю;

Використання ЗІЗ, миття та дезінфекція рук;

Перевезення персоналу, сировини, харчових продуктів тощо;

Фізичне дистанціювання;

Інші профілактичні санітарні і протиепідемічні заходи;

Виявлення симптомів, які можуть бути пов’язані з COVID-19;

Виключення персоналу, який має симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19, з робочого процесу;

Встановлення і моніторинг контактних осіб;

Порядок здійснення заходів, пов’язаних з самоізоляцією;

Дії медичного персоналу за появи у персоналу симптомів COVID-19.

Як оформити самоізоляцію працівника під час карантину

У додатках до Методрекомендацій знайдете:

Зразок декларації, заповнення якої є обов’язковим для потрапляння на територію оператора потужності;

Орієнтовний перелік заходів із забезпечення біологічної безпеки;

Приклад формування функціональних груп.

Згідно з Методрекомендаціями, роботодавці — виробники харчових продуктів повинні скласти письмові вказівки (інструкції) для свого персоналу щодо:

  • симптомів, які можуть бути пов’язані з COVID-19;
  • порядку інформування керівника групи реагування (включаючи контактний номер керівника групи реагування);
  • порядку отримання медичної допомоги;
  • порядку виключення персоналу оператора, який має симптоми, що можуть бути пов’язані з COVID-19, з робочого процесу.

Роботодавець повинен навчити персонал, який повинен бути здатним:

  • якомога раніше розпізнати симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19;
  • знайти медичну допомогу;
  • мінімізувати ризик зараження іншого персоналу і інших осіб.

Роботодавці повинні встановити порядок, за яким персонал повідомлятиме керівнику групи реагування, а також медичному персоналу підприємства:

  • про наявність у них ознак коронавірусної хвороби;
  • про те, що вони є контактними особами.

Це необхідно для того, аби роботодавець мав змогу отримувати достовірну інформацію про поточну ситуацію із COVID-19 на ранніх стадіях та мав змогу оперативно усувати відповідний персонал з робочого середовища.

Скачайте Приклад локального акта Наказ про затвердження порядку дій на підприємстві, якщо працівник захворів на COVID-19

За матеріалами Мінекономіки

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5740

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
47

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16340

Формування та облік внутрішнього опису документів особової справи працівника

Внутрішній опис відображає включення документів до справи і містить відомості про порядкові номери документів справи, їх індекси, дати, заголовки та номери аркушів справи, на яких розташований кожен документ. Внутрішній опис заповнює кадровик при первинному оформленні особової справи
126408

Декретна відпустка, або Будьте обережні з термінологією

Декретна відпустка в Україні — одна із трудових гарантій, що передбачена законом. Декретна відпустка по вагітності та декретна відпустка по догляду за дитиною є часто застосовуваною на різних підприємствах, в установах та організаціях, однак на сьогодні лишається низка практичних питань щодо того як оформляється декретна відпустка найманого працівника. Скільки триває декретна відпустка? Як оплачується декретна відпустка? Чи можна продовжити декретну відпустку? Чи відрізняється декретна відпустка у військовий час?
45639

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді