Оприлюднено Методрекомендації із запобігання поширення COVID-19 на виробництві харчових продуктів

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Кадровик-01. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Ми вже відібрали головне для вас
Методрекомендації містять зразок декларації, заповнення якої є обов’язковим для потрапляння на територію оператора потужності.

Оприлюднено Методрекомендації із запобігання поширення COVID-19 на виробництві харчових продуктів

⇛ Як повернути працівників на роботу після карантину ⇚

Фахівці Мінекономіки та Держпродспоживслужби із залученням представників Food-бізнесу розробили Методичні рекомендації щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на потужностях з вирощування, утримання, забою, переробки і обігу тварин та виробництва харчових продуктів.

Документ ґрунтується на рекомендаціях ВООЗ «COVID-19 та безпека харчових продуктів: Керівництво для харчових підприємств». Мета — надати виробникам і операторам ринку більше інформації щодо їх можливих дій в умовах поширення COVID-19.

Оприлюднено Методрекомендації із запобігання поширення COVID-19 на виробництві харчових продуктівНаказ про видавання та використання працівниками захисних масок під час карантину

Методичні рекомендації містять таку інформацію:

Шляхи інфікування на COVID-19;

Симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19;

Заходи з респіраторної гігієни та етикету кашлю;

Використання ЗІЗ, миття та дезінфекція рук;

Перевезення персоналу, сировини, харчових продуктів тощо;

Фізичне дистанціювання;

Інші профілактичні санітарні і протиепідемічні заходи;

Виявлення симптомів, які можуть бути пов’язані з COVID-19;

Виключення персоналу, який має симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19, з робочого процесу;

Встановлення і моніторинг контактних осіб;

Порядок здійснення заходів, пов’язаних з самоізоляцією;

Дії медичного персоналу за появи у персоналу симптомів COVID-19.

Як оформити самоізоляцію працівника під час карантину

У додатках до Методрекомендацій знайдете:

Зразок декларації, заповнення якої є обов’язковим для потрапляння на територію оператора потужності;

Орієнтовний перелік заходів із забезпечення біологічної безпеки;

Приклад формування функціональних груп.

Згідно з Методрекомендаціями, роботодавці — виробники харчових продуктів повинні скласти письмові вказівки (інструкції) для свого персоналу щодо:

  • симптомів, які можуть бути пов’язані з COVID-19;
  • порядку інформування керівника групи реагування (включаючи контактний номер керівника групи реагування);
  • порядку отримання медичної допомоги;
  • порядку виключення персоналу оператора, який має симптоми, що можуть бути пов’язані з COVID-19, з робочого процесу.

Роботодавець повинен навчити персонал, який повинен бути здатним:

  • якомога раніше розпізнати симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19;
  • знайти медичну допомогу;
  • мінімізувати ризик зараження іншого персоналу і інших осіб.

Роботодавці повинні встановити порядок, за яким персонал повідомлятиме керівнику групи реагування, а також медичному персоналу підприємства:

  • про наявність у них ознак коронавірусної хвороби;
  • про те, що вони є контактними особами.

Це необхідно для того, аби роботодавець мав змогу отримувати достовірну інформацію про поточну ситуацію із COVID-19 на ранніх стадіях та мав змогу оперативно усувати відповідний персонал з робочого середовища.

Скачайте Приклад локального акта Наказ про затвердження порядку дій на підприємстві, якщо працівник захворів на COVID-19

За матеріалами Мінекономіки

додаток

Зміни в порядку ведення Списків призовників, військовозобов’язаних та резервістів

Статті за темою

Усі статті за темою

Акт про відсутність працівника на роботі: зразок за ДСТУ 4163:2020

Роботодавець не має права звільнити працівника, лише тому, що він не прийшов на роботу. Відсутність працівника та факт того, що з ним намагалися зв’язатися необхідно зафіксувати документально. Скачайте зразок акта за ДСТУ 4163:2020 про відсутність працівника на роботі та користуйтеся ним як шаблоном, щоб дотриматись вимог законодавства й уникнути претензій з боку працівників і перевіряльників.
92587

Виробничий календар кадровика на вересень 2025

Календар кадровика на вересень 2025 уже тут! З ним легко визначити норму робочого часу, кількість робочих і вихідних днів, а також тривалість робочого часу у вересні 2025. Не пропустите важливі дати й зможете завчасно підготувати звіти у вересні 2025. А ще — бонус: яскраві тематичні заставки на робочий стіл!
923

Різниця між дистанційною та надомною роботою та правила її оформлення

Надомна та дистанційна робота 2025 року не втрачає своєї актуальності через дію воєнного стану в країні. Щоб легко орієнтуватися надомна чи дистанційна робота та оформляти їх правильно, дізнайтеся, що спільного мають ці два види віддаленої роботи та чим саме вони відрізняються.
7347

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді