Оприлюднено Методрекомендації із запобігання поширення COVID-19 на виробництві харчових продуктів

Блок під заголовком новини 1 Підпишіться на Telegram-канал Кадровик-01. Новини! Тримаємо руку на пульсі усіх змін без паніки та зайвої води

Ми вже відібрали головне для вас
Методрекомендації містять зразок декларації, заповнення якої є обов’язковим для потрапляння на територію оператора потужності.

Оприлюднено Методрекомендації із запобігання поширення COVID-19 на виробництві харчових продуктів

⇛ Як повернути працівників на роботу після карантину ⇚

Фахівці Мінекономіки та Держпродспоживслужби із залученням представників Food-бізнесу розробили Методичні рекомендації щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на потужностях з вирощування, утримання, забою, переробки і обігу тварин та виробництва харчових продуктів.

Документ ґрунтується на рекомендаціях ВООЗ «COVID-19 та безпека харчових продуктів: Керівництво для харчових підприємств». Мета — надати виробникам і операторам ринку більше інформації щодо їх можливих дій в умовах поширення COVID-19.

Оприлюднено Методрекомендації із запобігання поширення COVID-19 на виробництві харчових продуктівНаказ про видавання та використання працівниками захисних масок під час карантину

Методичні рекомендації містять таку інформацію:

Шляхи інфікування на COVID-19;

Симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19;

Заходи з респіраторної гігієни та етикету кашлю;

Використання ЗІЗ, миття та дезінфекція рук;

Перевезення персоналу, сировини, харчових продуктів тощо;

Фізичне дистанціювання;

Інші профілактичні санітарні і протиепідемічні заходи;

Виявлення симптомів, які можуть бути пов’язані з COVID-19;

Виключення персоналу, який має симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19, з робочого процесу;

Встановлення і моніторинг контактних осіб;

Порядок здійснення заходів, пов’язаних з самоізоляцією;

Дії медичного персоналу за появи у персоналу симптомів COVID-19.

Як оформити самоізоляцію працівника під час карантину

У додатках до Методрекомендацій знайдете:

Зразок декларації, заповнення якої є обов’язковим для потрапляння на територію оператора потужності;

Орієнтовний перелік заходів із забезпечення біологічної безпеки;

Приклад формування функціональних груп.

Згідно з Методрекомендаціями, роботодавці — виробники харчових продуктів повинні скласти письмові вказівки (інструкції) для свого персоналу щодо:

  • симптомів, які можуть бути пов’язані з COVID-19;
  • порядку інформування керівника групи реагування (включаючи контактний номер керівника групи реагування);
  • порядку отримання медичної допомоги;
  • порядку виключення персоналу оператора, який має симптоми, що можуть бути пов’язані з COVID-19, з робочого процесу.

Роботодавець повинен навчити персонал, який повинен бути здатним:

  • якомога раніше розпізнати симптоми, які можуть бути пов’язані з COVID-19;
  • знайти медичну допомогу;
  • мінімізувати ризик зараження іншого персоналу і інших осіб.

Роботодавці повинні встановити порядок, за яким персонал повідомлятиме керівнику групи реагування, а також медичному персоналу підприємства:

  • про наявність у них ознак коронавірусної хвороби;
  • про те, що вони є контактними особами.

Це необхідно для того, аби роботодавець мав змогу отримувати достовірну інформацію про поточну ситуацію із COVID-19 на ранніх стадіях та мав змогу оперативно усувати відповідний персонал з робочого середовища.

Скачайте Приклад локального акта Наказ про затвердження порядку дій на підприємстві, якщо працівник захворів на COVID-19

За матеріалами Мінекономіки

додаток

Перевірки 2025: Держпраці + ТЦК, мобінг

Статті за темою

Усі статті за темою

Перелік посад працівників з ненормованим робочим днем

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади за погодженням з відповідними галузевими профспілками можуть затверджувати орієнтовний перелік робіт професій і посад працівників з ненормованим робочим днем. Де знайти перелік посад з ненормованим робочим днем та як ним користуватися — у статті
37576

Наказ про затвердження штатного розпису 2026

Якщо ви вже підготували штатний розпис на 2026 рік, настав час офіційно затвердити його і ввести в дію відповідним наказом. Це важливий крок для забезпечення належного функціонування організації та відповідності вимогам трудового законодавства.
27146

Виробничий календар на грудень 2025

Грудень — місяць, коли у кадровика на столі і підсумки року, і звіти, і святковий календар. У 2025-му він не дарує додаткових вихідних, тож планувати робочий графік і норми часу доведеться уважно. У статті ми зібрали все необхідне: норму робочого часу, тривалість робочого тижня та ключові кадрові звіти грудня, щоб завершити рік без авралів
596

Завершуємо діловодний 2025-й та розпочинаємо 2026-й: шість невідкладних справ

Завершення календарного року — це час не лише підбиття підсумків, а й упорядкування ведення діловодства на підприємстві. Завершення діловодного року потребує системного підходу, адже від того, наскільки правильно організовано ведення кадрового діловодства, залежить збереження інформації. Які правила організації діловодства та архівного зберігання діють сьогодні? Як має бути здійснена організація кадрового діловодства у 2026 році? Де знайти реєстраційні форми діловода? Відповіді на ці та інші питання про правила ведення діловодства — у статті
11270

Відпустка по догляду за дитиною до 3 років: оформлення

Декретна відпустка до 3 років — право як матері, так і батька дитини. Чи відрізняється відпустка по догляду за дитиною до 3 років батькові від тої, що може надаватися матері дитини? Відповідь на це питання та алгоритм, за яким відпустка по догляду за дитиною до 3-х років на вашому підприємстві буде оформлена правильнота швидко — у статті.
80253

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді