Як оплатити листок непрацездатності, якщо в розрахунковому періоді — допомога по частковому безробіттю?

Як оплатити листок непрацездатності, якщо в розрахунковому періоді — допомога по частковому безробіттю?

Як заповнити зворотний бік листка непрацездатності

При обчисленні середньої зарплати для забезпечення допомоги по тимчасовій непрацездатності й по вагітності та пологах враховуються всі види заробітної плати в межах граничної суми місячної зарплати, на яку нараховуються страхові внески на страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності (ст. 33 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі – Закон № 1105)).

Середньоденна зарплата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та/або страхові внески на відповідні види загальнообов'язкового державного соціального страхування, на кількість календарних днів зайнятості (період перебування у трудових відносинах) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин, а саме:

ФСС нагадує, що місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключаються з розрахункового періоду.

Середня зарплата для розрахунку допомоги по вагітності та пологах і допомоги по тимчасовій непрацездатності, оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється роботодавцями на підставі відомостей, які включаються до звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що подаються до ДФС.

Часткове безробіття — це вимушене тимчасове скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції з причин економічного, технологічного і структурного характеру без припинення трудових відносин (ст. 1 та 471 Закону України «Про зайнятість населення»).

Допомога по частковому безробіттю на період карантину через коронавірус надається територіальним органом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, застрахованим особам у разі втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим КМУ, за зверненням роботодавця для її виплати працівникам.

Допомога по частковому безробіттю належить до інших виплат, що не входять до фонду оплати праці (п. 3.2 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5).

При обчисленні середньоденної заробітної плати, коли до розрахункового періоду входять місяці, в яких застрахована особа отримувала допомогу по частковому безробіттю, така допомога не включається до суми заробітної плати, з якої обчислюється середня заробітна плата. Кількість календарних днів зайнятості (період перебування у трудових відносинах) не зменшується на дні часткового безробіття, оскільки вони не відносяться до поважних причин.

Період отримання виплат за окремими видами соціального страхування включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески, виходячи з розміру мінімального страхового внеску (абз. 2 ч. 1 ст. 21 № 1105).

Отже, періоди отримання застрахованою особою допомоги по частковому безробіттю включаються до страхового стажу за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням з тимчасової втрати працездатності.

За інформацією ФСС

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як обчислити страховий стаж для лікарняного

Щоб обчислити суму допомоги з тимчасової непрацездатності необхідно здійснити розрахунок страхового стажу для оплати лікарняних. Що входить в страховий стаж для лікарняного? Як визначити страховий стаж для оплати лікарняного? Як впливає страховий стаж на лікарняний? Відповіді на ці питання та все, що вам потрібно знати про страховий стаж для лікарняного — у статті.
138751

Максимальний термін перебування на лікарняному при різних захворюваннях

Лікарняний лист — офіційний документ, що видається людині при встановленні її непрацездатності та є підставою для звільнення від основної роботи. Максимальний термін перебування на лікарняному в Україні різниться залежно від захворювання, його тяжкості, ускладнень. Усе про орієнтовні терміни тимчасової непрацездатності та граничний термін перебування на лікарняному — у статті.
159842

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю: стаж та допомога

За потреби по закінченню відпустки для догляду за дитиною до 3 років працівники вправі оформити відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною до 6 років, важкохворою або дитиною з інвалідністю. У статті ви знайдете зразок заяви та наказу на таку відпустку, а також дізнаєтеся чи зараховується цей період відпустки до стажу для надання щорічних відпусток та лікарняного, а також про те, як така відпустка впливає на розмір допомоги з тимчасової непрацездатності після повернення на роботу.
28442

Лікарняний під час відпустки

Лікарняний під час відпустки — це право працівника. Але як про це може дізнатися кадровик? Які його подальші дії? Чи відшкодовується лікарняний під час відпустки за власний рахунок? Які особливості має перенесення відпустки у зв’язку з хворобою? Чи оплачується лікарняний під час відпустки по догляду за дитиною? Про перенесення відпустки у зв’язку з лікарняним, — у статті.
104037

Як оплатити лікарняний: алгоритм дій

Лікарняний для працівника — це пряма реалізація права на відпочинок і відновлення здоров’я. Лікарняний підтверджує непрацездатність працівника та є підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнайтеся як здійснюється оплата лікарняних за умовами роботи, відмова в оплаті лікарняних, відповідальність за неправильно сплачені лікарняні
7298

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді