Новий законопроект про електронні трудові книжки вже зареєстрували в ВРУ. Що нового?

Трудові книжки після сканування роботодавець поверне працівникам. На вимогу працівника в трудову книжку зобов’язані будуть внести записи про роботу

Новий законопроект про електронні трудові книжки вже зареєстрували в ВРУ. Що нового?

КМУ 10.06.2020 зареєстрував у ВРУ проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (законопроект № 3623).

Законопроект № 3623 вносить зміни до КЗпП.

Новий законопроект про електронні трудові книжки вже зареєстрували в ВРУ. Що нового?
Ольга Догадінапровідний експерт Експертус Кадри
Як підготуватися до електронного обліку трудової діяльності працівників. У цій статті ми перевіримо титульний аркуш документа

При працевлаштуванні подаватимемо трудову книжку у разі наявності або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

У день звільнення роботодавець зобов’язаний буде видати працівнику копію наказу (розпорядження) про звільнення. Утім, допоки трудові книжки не відсканують і не повернуть працівникам, залишається обов’язок видати в день звільнення належно оформлену трудову книжку.

Трудову діяльність працівника обліковуватимуть в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Реєстр) у порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової

Законопроект № 3623 визначає також, яка інформація повинна бути в Реєстрі.

Роботодавець зобов’язаний буде протягом п’яти років передати скан-копії трудових книжок на портал ПФУ та повернути трудові книжки працівникам. Надалі трудова книжка зберігатиметься у працівника вдома. На вимогу працівника, роботодавець зобов’язаний буде вносити до трудових книжок записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення. Записи про нагородження та заохочення в трудову книжку більше не вноситимуть.

Тобто якщо особа і надалі хоче, щоб в трудовій книжці були записи про роботу, то:

  • при працевлаштуванні надає роботодавцю трудову книжку;
  • роботодавець вносить в трудову запис про прийняття на роботу і повертає трудову книжку працівнику;
  • якщо працівника перевели на іншу посаду, він приносить трудову книжку. В трудову книжку вносять запис про переведення і знову повертають її працівнику;
  • в день звільнення працівник приносить на роботу трудову книжку для внесення запису про звільнення.

Така процедура значно спрощує роботу кадрових служб. Адже не потрібно буде вести Книгу обліку трудових книжок і вкладишів до них, забезпечувати наявність металевих сейфів та вогнетривких шаф для зберігання трудових книжок, робити копії документів на кожну вимогу працівника.

image60

Також Законопроект № 3623 передбачає, що пенсії нараховуватимуть автоматично. Як тільки застрахована особа досягне пенсійного віку, визначеного статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», працівник ПФУ:

  • перевірить за інформацією в Реєстрі, чи має застрахована особа страховий стаж, для призначення пенсії;
  • якщо стажу достатньо, пенсію нарахують з наступного дня після досягнення пенсійного віку. Якщо протягом трьох місяців особа не надасть інформацію, куда ПФУ має перераховувати пенсію, у т. ч. через портал ПФУ, вважатимуть, що особа бажає оформити пенсію пізніше;
  • якщо стажу недостатньо, ПФУ надішле повідомлення, в т. ч. через портал ПФУ, з пропозицією надати документи для включення в страховий стаж періодів трудової діяльності чи навчання, про які відсутня інформація в Реєстрі. Якщо протягом трьох місяців ПФУ не отримає відповіді, вважатимуть, що особа бажає оформити пенсію пізніше.

Якщо особа перенесе дату призначення пенсії та продовжить працювати, розмір пенсії в майбутньому підвищуватимуть на 0,5—0,75%.

image63

Як зазначено в пояснювальній записці, при підготовці проекту закону частково врахували зауваження Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні.

Ольга Догадіна,

провідний експерт Експертус Кадри

image70

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Як зробити запис в трудовій книжці про звільнення за власним бажанням

Запис про звільнення за власним бажанням в трудовій книжці повинен відображати точне формулювання законодавчої норми про звільнення з цієї причини. Які варіанти запису про звільнення за власним бажанням можуть бути та зразки таких записів, — у статті.
121315

Що входить до страхового стажу?

Під час війни трудове законодавство зазнає чималих змін. У результаті перед роботодавцями та працівниками постає питання: як зараховується стаж і як він впливає на нарахування пенсії?
56739

Погодження обробки персональних даних для передачі сканкопії трудової книжки до Пенсійного фонду

Згода на обробку персональних даних для передання сканкопіїї трудової книжки на перший погляд є важливим кроком у процесі забезпечення відповідності законодавству та захисту особистої інформації. Однак чи потрібна згода на обробку персональних даних для сканкопіїї трудової сьогодні та яку форму вона має, — читайте у статті.
34043

Аудит трудових книжок

Аудит трудових книжок слід проводити, зокрема, коли на роботу оформився новий кадровик та перед тим як подавати скановані копії трудових книжок для оцифрування до Пенсійного фонду. Детально про випадки проведення аудиту трудових книжок та про дії роботодавця і працівника у разі втрати трудової книжки читайте у статті.
41850

Зразок листа про отримання трудової книжки

Якщо працівник не прийшов до відділу кадрів у день звільнення і його трудову книжку зберігає роботодавець, необхідно надіслати йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки. Щоб полегшити й прискорити собі роботу, скористайтеся зразком листа про необхідність отримання трудової книжки від Експертус Кадри.
66669

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді