Крокуємо до європейських цінностей: роботодавців зобов’яжуть відшкодовувати працівникам моральну шкоду за душевні страждання

Роботодавець відшкодує моральну шкоду, якщо порушить ділову етику та норми трудового законодавства, а також при втручанні у приватне життя особи внаслідок несанкціонованої фотозйомки

Крокуємо до європейських цінностей: роботодавців зобов’яжуть відшкодовувати працівникам моральну шкоду за душевні страждання

В ВРУ 05.06.2020 зареєстрували проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відшкодування шкоди за біль та жаль» (Законопроект № 3605).

Штрафи на роботодавця

Законопроект № 3605 пропонує викласти статтю 237-1 КЗпП у новій редакції. Роботодавець відшкодовуватиме шкоду за біль та жаль працівнику, якщо порушення його законних прав призвели до моральних та/або душевних страждань, втрати нормальних життєвих зв’язків та/або депресії і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

Порядок відшкодування шкоди за біль та жаль визначатиме законодавство.

Також пропонують внести зміни до Цивільного кодексу України. Шкода за біль та жаль полягає зокрема:

  • при втручанні у приватне життя особи внаслідок несанкціонованої фотозйомки, розголошення відомостей про приватне життя, розголошення недостовірної інформації про особу;
  • у порушені ділової етики та норм трудового законодавства.

Кримінальна відповідальність за порушення у сфері праці

На думку авторів законопроекту запровадження передбачених законопроектом змін створить правове підґрунтя для реформування законодавства України з метою його інтеграції до європейських цінностей та наддасть можливість наближення соціальних поглядів до європейських у визначені моральної шкоди.

Ольга Догадіна,

провідний експерт Експертус Кадри

Штрафи 2022

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27170

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10119

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26968

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30872

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді