Як надати щорічну відпустку повної тривалості працівнику, який працює менше ніж 6 місяців?

Для початку перевірте, чи не належить працівник до категорії осіб, які потребують додаткового соціального захисту. Що робити далі — роз’яснює Держпраці.
Як надати щорічну відпустку повної тривалості працівнику, який працює менше ніж 6 місяців?


За загальним правилом у перший рік роботи право на щорічну відпустку повної тривалості виникає після 6 місяців безперервної роботи працівника.

Як надати щорічну основну відпустку

Однак, частина 7 статті 10 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) містить перелік категорій працівників, які мають право на щорічну відпустку повної тривалості у перші шість місяців роботи на підприємстві, а саме:

  • жінки — перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї, а також жінки, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;
  • особи з інвалідністю;
  • особи віком до вісімнадцяти років;
  • чоловіки, дружини яких перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • особи, звільнені після проходження строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу або альтернативної (невійськової) служби, якщо після звільнення із служби вони були прийняті на роботу протягом трьох місяців, не враховуючи часу переїзду до місця проживання;
  • сумісники — одночасно з відпусткою за основним місцем роботи;
  • працівники, які успішно навчаються в навчальних закладах та бажають приєднати відпустку до часу складання іспитів, заліків, написання дипломних, курсових, лабораторних та інших робіт, передбачених навчальною програмою;
  • працівники, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не одержали за неї грошової компенсації;
  • працівники, які мають путівку (курсівку) для санаторно-курортного (амбулаторно-курортного) лікування;
  • батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу;
  • в інші категорії, передбачені законодавством, колективним або трудовим договором.

Працівники цих категорій можуть узяти повну щорічну відпустку навіть на наступний день після укладення трудового договору.

Якщо ж працівник не належить до «виняткової» категорії, щорічну відпустку до закінчення шестимісячного строку надають пропорційно відпрацьованому часу (ч. 6 ст. 10 Закону про відпустки).

Відпустки за другий та наступні роки роботи надають працівникам у будь-який час відповідного робочого року (ч. 9 ст. 10 Закону про відпустки).

Черговість надання відпусток визначають графіком, який затверджує роботодавець за погодженням з профспілкою чи уповноваженим представником трудового колективу (ч. 10 ст. 10 Закону про відпустки).

За інформацією ГУ Держпраці у Херсонській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68357

Щорічна відпустка у перший рік роботи

Для тих працівників, які тільки починають трудовий шлях та й для інших новопризначених робітників нерідко актуальним є питання — перша відпустка через скільки місяців? Про нюанси отримання щорічної відпустки у перший рік роботи та про її тривалість читайте у статті.
12354

Калькулятор днів відпустки

Виникли проблеми з тим, як розрахувати кількість відпускних днів? Шукаєте розрахунок днів невикористаної відпустки при звільненні онлайн? Переймаєтесь як розрахувати кількість днів відпустки за фактично відпрацьований час та як порахувати кількість днів невикористаної відпустки? Рішення усіх питань — наш калькулятор відпусток онлайн.
516062

Відпустка новоприйнятому працівнику

Загальновідоме правило — право працівника на відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після шести місяців безперервної роботи на підприємстві. А як же бути, якщо працівнику вкрай необхідно оформити відпусту до настання шестимісячного строку безперервної роботи? Коли стає доступною щорічна основна відпустка новому працівнику, читайте у статті.
14466

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді