Профспілка проти оновленого законопроєкту «Про працю»

Що саме викликало категоричний протест в доопрацьованому проєкті?

Профспілка проти оновлегоно законопроєкту «Про працю»

Нагадуємо, що Уряд Дениса Шмигаля доопрацював проєкт Закону про працю ексміністра економіки Милованова та передав його на погодження до СПО профспілок.


ЦК Профспілки розглянув проєкт, оновлений Мінекономіки, та виступає проти його прийняття.

Профспілку, зокрема, обурили:

  • новації щодо зниження ролі держави в регулюванні трудових процесів та ігнорування ролі профспілок як суб’єкта соціально-трудових відносин.
  • ініціативи про звуження змісту та обсягів прав працівників і мінімальних гарантій у сфері зайнятості, оплати та умов праці,
  • зменшення ролі соціального діалогу і договірного регулювання колективних трудових відносин;
  • скасування законодавчих актів у сфері праці;
  • необґрунтоване розширення переліку підстав для укладення строкових трудових договорів.

Профспілка також проти встановлення обов’язкової строкової форми трудового договору для педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників; скасування норми про скорочену тривалість робочого часу, зокрема, для учителів та лікарів.

Увага! З 1 липня зріс максимальний розмір допомоги по безробіттю

На переконання Профспілки, зміни, запропоновані проєктом щодо визначення мінімального окладу у розмірі, не меншому за 50% мінімальної зарплати не відповідають її суті, засвідчують про дискримінацію працівників залежно від джерел фінансування оплати їхньої праці.

Профспілка категорично не погоджується з пропозиціями щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати з урахуванням фінансових можливостей держбюджету.

Одночасно вона наголошує на необхідності передбачити в законопроєкті норми, відповідно до якої мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюватиметься у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної зароплати.

Оплата праці працівників, що фінансуються з бюджету, має здійснюватися на підставі норм Законів України, актів КМУ, а також колективно-договірного регулювання.

Профспілка проти оновлегоно законопроєкту «Про працю»Що кадровик має знати про мінімальний оклад, мінімальну зарплату і доплату до мінімалки

За працю працівників, зайнятих на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці має здійснюватися підвищена, не менше як на 12% оплата, за роботу в нічний час — не менше 35%. Не можуть бути зменшені всі інші види оплати праці.

Профспілка вимагає дотримання норм статті 22 та 64 Конституції України щодо недопущення звуження змісту та обсягів мінімальних гарантій і наявних прав працівників, забезпечення пріоритету захисту працівника у трудових відносинах, а також дотримання ратифікованих Україною конвенцій МОП та інших міжнародних договорів у сфері праці та соціального захисту працівників.

За інформацією Профспілки працівників освіти і науки України

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Неявки в підсумованому обліку робочого часу

Характерною особливістю підсумованого обліку робочого часу є те, що тривалість робочих часів упродовж облікового періоду може мати відхилення від норми робочого часу. Про такі відхилення від норми робочого часу, як неявки в підсумованому обліку робочого часу (відпустки, тимчасова непрацездатність тощо) та надурочна робота читайте у статті.
23

Склад документів особової справи працівника

Вічне запитання з кадрової практики: чи долучати до особової справи згоду на обробку персональних даних… Відповідь — ні! Дізнайтесь: які документи можна і потрібно формувати до особової справи працівника, а чого у жодному разі там не має бути.
159550

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5794

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
81

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16387

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді