МОЗ роз'яснює, як правильно користуватися масками в спеку

МОЗ роз'яснює, як правильно користуватись масками в спеку

Центр громадського здоров’я МОЗ України повідомив, що загалом правила використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) влітку такі ж, як і в будь-яку іншу пору року. Проте тепла погода — додатковий привід дотримуватись їх уважніше.

☝ Чи обов’язково проводити ІФА-тестування на антитіла до COVID-19 для всіх працівників

Пам’ятайте, що захисну маску слід змінювати, коли на неї потрапили біологічні рідини або вона стала вологою. У спеку це відбувається частіше. Теж саме стосується і використання респіратора. Вірус SARS-CoV-2 не розмножується на поверхні маски, однак може зберігатися на ній деякий час.

У теплому і вологому середовищі, яке утворюється на поверхні засобів респіраторного захисту, виникають ідеальні умови для розмноження патогенних мікроорганізмів, які потрапляють туди з навколишнього середовища або при видиханні повітря.

Ретельно дотримуватись правил використання захисних масок, зокрема:

  • не торкатися зовнішньої сторони маски під час її носіння;
  • знімати маску за резинки, не торкаючись її передньої частини та шкіри обличчя;
  • не використовувати одноразові маски повторно;
  • після зняття, або доторку до використаної маски, слід помити руки з милом або обробити їх спиртовмісним антисептиком.

Носити медичні рукавички влітку, слід, коли є ризик контакту з біологічними рідинами.

Захворювання на COVID-19 не передається через шкіру. А контакт з біологічними рідинами може виникати, приміром, під час догляду за інфікованим. В такому разі рукавички слід зняти та утилізувати одразу після процедури, для виконання якої вони були надягнуті.

Одягаючи медичні рукавички в громадських місцях, пам’ятайте про ризики.

Руки в рукавичках, якщо вони забруднені, власне як і без них, можуть переносити збудники захворювань на відкриті поверхні шкіри, зокрема на обличчя та слизову очей.

Надягнуті рукавички створюють оманливе відчуття безпеки. При цьому тривале використання медичних рукавичок може призводити до подразнення шкіри на руках.

Попри послаблення протиепідемічних заходів, задля власної безпеки доцільно дотримуватися фізичного дистанціювання (не менше 1 метра від інших людей у публічних місцях), гігієни рук, етикету кашлю та самоізоляції у випадку появи респіраторних симптомів.

Медики нагадують, що важливо дотримуватись тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів, зокрема використання ЗІЗ в громадських місцях.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
87

Заява про відстрочку через інвалідність військовозобов’язаного

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від армії для особи з інвалідністю, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
26035

Заява на відстрочку у зв’язку із навчанням

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку із навчанням, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
47571

Заява на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації у зв’язку з утриманням трьох дітей, адже його часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
34118

Заява на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім’ї

У статті знайдете зразок заяви на відстрочку від мобілізації через інвалідність члена сім'ї. Його доволі часто запитують у працівників кадрової служби та HR. Поділіться з персоналом шаблоном заяви та юридичними підказками щодо того, як її складати
23103

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді