Уряд планує обмежити повноваження інспекторів з праці. Що перевірятимуть?

Уряд планує обмежити повноваження інспекторів праці Держпраці та її територіальних органів. Вони зможуть навідатись з інспекцією лише для виявлення неоформлених трудових відносин.

Уряд планує обмежити повноваження інспекторів з праці. Що перевірятимуть?


Урядовий комітет з питань національної безпеки і оборони, реінтеграції тимчасово окупованих територій та соціальної політики 02.07.2020 розглядав підготовлений Мінекономрозвитку проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України». Означеним проєктом постанови планують внести зміни до Порядку здійснення державного контролю за доодержанням законодавства про працю, затвердженого постановою КМУ від 21.08.2019 № 823.

Як проходять перевірки з праці 2020

Від СПО об’єднань профспілок участь в засіданні взяв в.о. заступника Голови ФПУ Богдан Оверковський.

Проєкт, зокрема передбачає виключити з підстав для здійснення інспекційних відвідувань інформації Держстату щодо наявності заборгованості з виплати заробітної плати.

Також планують обмежити повноваження інспекторів праці Держпраці та її територіальних органів. Інспекційні відвідування вони проводитимуть лише, щоб виявити неоформлені трудові відносини.

Позицію СПО об’єднань профспілок щодо неприпустимості внесення таких змін проігнорували. Урядовий комітет підтримав проєкт для розгляду на засіданні Уряду. ФПУ вважає, що прийняття змін до постанов КМУ від 21.08.2019 № 823 в запропонованій Мінекономрозвитку редакції порушують частини 1 статті 3 Конвенції МОП № 81, згідно з якою інспектори зобов’язані забезпечити застосування правових норм щодо умов праці та охорони працівників під час їхньої роботи, як наприклад, норм щодо тривалості робочого дня, заробітної плати, безпеки праці, охорони здоров’я і добробуту, використання праці дітей і підлітків та з інших подібних питань.

ФПУ нагадує, що Україна потрапила два роки підряд (2017, 2018) у звіт Комітету Конференції із застосування стандартів МОП щодо невиконання Конвенцій № 81 та № 129 внаслідок обмежень інспекції праці на проведення перевірок.

За інформацією ФПУ

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Неявки в підсумованому обліку робочого часу

Характерною особливістю підсумованого обліку робочого часу є те, що тривалість робочих часів упродовж облікового періоду може мати відхилення від норми робочого часу. Про такі відхилення від норми робочого часу, як неявки в підсумованому обліку робочого часу (відпустки, тимчасова непрацездатність тощо) та надурочна робота читайте у статті.
33

Склад документів особової справи працівника

Вічне запитання з кадрової практики: чи долучати до особової справи згоду на обробку персональних даних… Відповідь — ні! Дізнайтесь: які документи можна і потрібно формувати до особової справи працівника, а чого у жодному разі там не має бути.
159574

Розробка, укладення та виконання колективних договорів

Колективний договір — це угода між роботодавцем та колективом працівників (зазвичай представлений профспілкою), яка регулює умови праці, оплати праці, соціальні пільги, трудові права та обов’язки сторін. У статті ви дізнаєтеся про порядок укладення колективного договору та внесення змін до нього.
5800

Словник кадровика

Словник кадровика — це збірка спеціалізованих термінів і понять, які використовуються в галузі управління персоналом і кадрового обліку. Докладніше про словник кадровика та використання абревіатур в HR-сфері — у статті.
87

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16390

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді