Понад 400 000 грн — штраф за недопущення інспекторів Держпраці до перевірки

Факт порушення трудового законодавства підприємицею був зафіксований на відео під час інспектування.

Понад 400 000 грн — штраф за недопущення інспекторів Держпраці до перевірки

У листопаді 2019 року інспектори Держпраці провели інспекційне відвідування у магазині «АВС» з відеофіксуванням подій. Власниця не допустила інспекторську групу до господарського приміщення магазину, що чітко зафіксовано на відео. Саме за цим фактом був складений акт про неможливість проведення інспекційного відвідування, а згодом на підставі абзацу 7 частини 2 статті 265 КЗпП прийнято постанову про накладення на суб’єкт господарювання штраф у розмірі 417 300 грн.

10 заборон для інспектора праці

Підприємиця звернулась до суду й наполягала на тому, що головні державні інспектори Управління Держпраці намагались потрапити не до виробничого, службового чи адміністративного, а до її житлового приміщення. Одночасно позивачка заперечувала факт перебування у цьому приміщенні на момент проведення інспекційного відвідування двох працівниць.

Під час розгляду справи суд зауважив, що наразі не досліджується факт використання суб’єктом господарювання найманої праці незареєстрованих осіб, а здійснюється розгляд правомірності притягнення позивачки до відповідальності за недопущення інспекторів до проведення перевірки.

Встановлені судом обставини засвідчили, що посадовці Управління Держпраці у Закарпатській області під час проведення контрольного заходу та прийняття постанови про накладення штрафу діяли в межах повноважень та у спосіб, встановлений чинним законодавством.

Тож підприємиці доведеться сплатити понад 400 тисяч гривень штрафу за порушення вимог трудового законодавства.

Нагадуємо, що з 02.02.2020 року штрафи на роботодавців змінились.

За інформацією Управління Держпраці у Закарпатській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27192

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10145

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
27005

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30889

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді