Матеріальна допомога на оздоровлення медиків: коли та скільки надавати

Держпраці роз'яснила, хто з медпрацівників має право на гарантовану матеріальну допомогу на оздоровлення під час щорічної відпустки.

Матеріальна допомога на оздоровлення медиків: коли та скільки надавати

Чи мають право на допомогу на оздоровлення медики-сумісники

Виплату медпрацівникам матеріальної допомоги на оздоровлення під час надання щорічної відпустки в розмірі посадового окладу (ставки зарплати) регламентує постановою КМУ від 11.05.2011 № 524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (далі — Постанова № 524).

Відповідно до Постанови № 524 з 01 січня 2012 року медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закладів (установ) виплачується допомога на оздоровлення у розмірі посадового окладу під час надання основної щорічної відпустки.

Така виплата — гарантована державою та надається один раз на рік до будь-якої частини щорічної відпустки. Законодавство не містить вимог щодо її виплати лише до основної частини відпустки, яка повинна становити не менш ніж 14 календарних днів.

Матеріальна допомога на оздоровлення виплачуються тим медичним працівникам, посади яких зазначені в «Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників Випуск 78 Охорона здоров'я», затвердженого наказом МОЗ 29.03.2002 № 117, в розділах «Керівники», «Професіонали» і «Фахівці».

Немедичному персоналу закладів охорони здоров'я, тобто працівникам, які обійматють посади, що не вимагають наявності медичної освіти, допомога на оздоровлення не є гарантованою виплатою. Вона виплачується в порядку, передбаченому п. 5.11 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 N 308/519, за яким керівники таких закладів мають право надавати працівникам матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в сумі не більш ніж один посадовий оклад на рік.

Надаватися така допомога може за рішенням керівника лише тоді, якщо кошти були закладені до фонду оплати праці під час формування кошторису на відповідний бюджетний рік.

За інформацією Управління Держпраці у Миколаївській області

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Допомога на поховання 2024

Кадровик переживає з працівниками безліч подій з їхнього життя. Якщо працівник звернувся за допомогою на поховання члена сім’ї або, навпаки, родичі працівника прийшли з сумною звісткою, будьте готові оформити допомогу, надавши при цьому зразок заяви на матеріальну допомогу на поховання та роз’яснити особливості одержання такої допомоги
118562

Матеріальна допомога на оздоровлення

Для того, щоб отримати матеріальну допомогу на оздоровлення, потрібно взяти свою щорічну відпустку (або її частину). Матеріальна допомога на оздоровлення надається окремим категоріям працівників. Кому та як оформити матеріальну допомогу на оздоровлення, чи виплачувати таку допомогу під час воєнного стану? Відповідь на ці та інші запитання щодо надання матеріальної допомоги на оздоровлення знайдете у статті.
110986

Заява на матеріальну допомогу на оздоровлення до щорічної відпустки

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення на законодавчому рівні регламентовано тільки для підприємств, установ та організацій, які фінансують з бюджету. Недержавні підприємства можуть врегулювати це питання у колдоговорі.
113076

Пільги та компенсації чорнобильцям

Чорнобильці мають право на пільги, визначені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII. Обсяг пільг залежить від категорії, до якої віднесено особу, постраждалу від аварії на ЧАЕС.
47645

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді