Як оплатити відпускні, якщо працівник просить відпустку із завтрашнього дня, — роз’яснення Держпраці

Коли працівник просить надати відпустку у стислі строки, не передбачені графіком відпусток, її можна оплатити в термін, визначений окремою угодою між працівником і роботодавцем.

Як оплатити відпускні, якщо працівник просить відпустку із завтрашнього дня, — роз’яснення Держпраці

Чи можливо оплатити відпустку у строк, визначений за згодою працівника і роботодавця?

Роз’яснило Управління Держпраці в Полтавській області.

Держпраці нагадує, що заробітну плату працівникам за час відпустки виплачують не пізніше ніж за три дні до її початку. Такий порядок оплати відпусток встановлений ст.115 КЗпП та ч.1 ст.21 Закону «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон «Про відпустки).

Якщо роботодавець оплатив щорічну відпустку несвоєчасно, на вимогу працівника її необхідно перенести на інший період.

Як продовжити чи перенести відпустку

Конкретний період щорічної відпустки відповідно до графіка відпусток узгоджують працівник і роботодавець. Роботодавець письмово повідомляє працівника про початок відпустки не пізніше, як за два тижні до встановленого графіком строку (ст.10 Закону «Про відпустки»).

Працівник може просити перенести відпустку на інший період, ніж зазначений в графіку відпусток, надати її в стислі терміни. Якщо отримана згода роботодавця і витримано триденний строк виплати відпускних — порушення законодавства не буде.

Як бути, коли працівник за сімейними обставинами просить відпустку з наступного дня після подання заяви?

Держпраці пояснює, що у виняткових випадках, коли неможливо провести оплату відпустки у строки, визначені ст.115 КЗпП та ч.1 ст.21 Закону «Про відпустки», працівник має право вказати в заяві на відпустку термін її оплати, який визначений за згодою з роботодавцем. Такі обставини не порушуватимуть вимоги законодавства про працю.

Кожна особа, яка бере відпустку, передбачену в Конвенції про оплачувані відпустки № 132 (переглянута у 1970 році) Міжнародної організації праці (Конвенцію ратифіковано із заявою Законом України № 2481-ІІІ від 29.05.2001 р. «Про ратифікацію Конвенції Міжнародної організації праці № 132», далі — Конвенція № 132), отримує за повний період цієї відпустки до її початку принаймні свою нормальну чи середню заробітну плату, нараховану відповідно до методу, що визначається компетентним органом влади або іншим відповідним органом у кожній країні. Суму виплати в інший термін необхідно передбачити в угоді, що стосується працівника і роботодавця (ст. 7 Конвенції № 132).

⇛ Онлайн калькулятор дати закінчення відпустки ⇚

Відповідно до норм міжнародного права Україна дотримує чинні міжнародні договори. Якщо таким договором або міжнародною угодою, в яких бере участь Україна, встановлено інші правила, ніж ті, що містить законодавство України про працю — застосовують правила міжнародного договору або міжнародної угоди (ст. 81 КЗпП).

Таким чином, коли є окрема угода між працівником і роботодавцем про отримання відпустки у стислі строки, не передбачені графіком відпусток, її можна оплатити в термін, визначений нормами ст.7 Конвенції № 132.

Олена Петровська,

експерт Експертус Кадри

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером: розрахуйте тривалість правильно

Майже всі офісні працівники, так звані «білі комірці», працюють із комп’ютером. Як визначити, кому з працівників і якої тривалості слід надавати щорічну додаткову відпустку за роботу на комп’ютері? Чи потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці? Як вести облік часу, відпрацьованого на комп’ютері? Чи обов’язково, взагалі, надавати працівникам таку відпустку?
98516

Графік відпусток: бланк та зразок оформлення

Бланк графіку відпусток — це документ, який дозволяє організації планувати і контролювати відпустки працівників протягом року. Щоб дізнатися, що передбачає графік відпусток (рекомендована форма), читайте цю статтю.
62580

Тривалість щорічної основної відпустки після відпустки для догляду за дитиною

До кадровиків звернулась працівниця, яка щойно приступила до роботи після відпустки по догляду за дитиною, з проханням роз’яснити скільки невикористаних днів щорічної відпустки у неї залишилося до «декрету» і чому саме стільки? Щоб відповісти на ці запитання кадровик має знати, які саме періоди зараховують до стажу роботи, що дає право на отримання щорічної відпустки, та правильно розрахувати кількість днів невикористаної відпустки.
68357

Оформлення наказу про відпустку на Свято першого дзвоника 2024

Працівник хоче взяти відгул 1 вересня (цьогоріч Свято першого дзвоника припадає на 2 вересня) — дитина йде до школи. Директор не заперечує. Як оформити відпустку матері першокласника? Є варіанти: надати щорічну відпустку або відпустку без збереження зарплати
18358

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді