Як оформлювати сезонних та тимчасових працівників у фермерському господарстві — роз'яснення Держпраці

Протягом липня – вересня 2020 року у фермерських господарствах тривають сезонні та тимчасові роботи. Як прийняти на такі роботи працівників й дотриматись норм законодавства?

Як оформлювати сезонних та тимчасових працівників у фермерському господарстві — роз'яснення Держпраці

Заява про прийняття за строковим трудовим договором на сезонну роботу

В Україні чинним, в частині, що не суперечить Конституції України та законодавству України, є Указ Президії Верховної Ради СРСР від 24.09.1974 № 310-ІХ «Про умови праці робітників і службовців, зайнятих на сезонних роботах» в редакції від 04.04.1991 та Указ Президії Верховної Ради СРСР від 24.09.1974 № 311-ІХ «Про умови праці тимчасових робітників і службовців» в редакції від 04.04.1991.

За інформацією ГУ Держпраці у Дніпропетровській області, фермерським господарствам протягом липня – вересня 2020 року безпечніше укладати строкові трудові договори з тимчасовими або сезонними працівниками.

Згідно зі статтею 23 КЗпП строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням:

  • характеру наступної роботи,
  • умов її виконання,
  • інтересів працівника,
  • в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

Оформлюють тимчасових, сезонних працівників у загальному порядку. Тобто, Працівник пише заяву, на підставі якої видається наказ про прийняття на роботу і вноситься запис до трудової книжки.

Обов’язково в наказі або розпорядженні про прийняття на роботу зазначають, що працівник приймається на сезонну або тимчасову роботу, із вказанням строку, а також ознайомлюють працівника з наказом під підпис.

Сезонні працівники виконують сезонні роботи, тобто ті, які внаслідок природних і кліматичних умов виконуються не цілий рік, а протягом певного періоду (сезону), що не перевищує шести місяців (п. 1 Указу про сезонні роботи — Указ Президії Верховної Ради СРСР від 24.09.1974 № 310-ІХ «Про умови праці робітників і службовців, зайнятих на сезонних роботах» в редакції від 04.04.1991).

Держпраці нагадує, що на сезонних та тимчасових працівників розповсюджуються умови та положення, передбачені Правилами трудового розпорядку та колективного договору, що діють на підприємстві (тривалість робочого часу і відпочинку, оплата праці, матеріальне стимулювання, умови і охорона праці тощо).

Увага! Норму робочого часу на 2021 рік розраховано

Перелік сезонних робіт наведений у Списку сезонних робіт і сезонних галузей, затверджений Постановою КМУ від 28.03.1997 № 278 зі змінами від 06.11.2019.

Тимчасовими вважаються працівники, які прийняті на роботу на строк до двох місяців, а для заміщення тимчасово відсутніх працівників, за якими зберігається їх місце роботи (посада), - до чотирьох місяців (п. 1 Указу про тимчасових робітників — Указ Президії Верховної Ради СРСР від 24.09.1974 № 311-ІХ «Про умови праці тимчасових робітників і службовців» в редакції від 04.04.1991).

Пам’ятайте, що для роботи тимчасових і сезонних працівників нормативними актами передбачені такі особливості:

  • їм не встановлюється випробування при прийманні на роботу;
  • такі працівники мають право розірвати трудовий договір, попередивши про це керівництво фермерського господарства письмово за 3 дні;
  • з ініціативи Фермерського господарства договір може бути розірвано з підстав, передбачених ст. 40, 41 КЗпП, окрім звільнення за п. 5 ст. 40 КЗпП, а також з додаткових підстав, встановлених Указами про сезонні роботи, про тимчасових робітників (при зупиненні робіт на підприємстві на строк більш як на два (для тимчасових — одного) тижні з причин виробничого характеру або скорочення робіт на підприємстві;
  • при неявці працівника на роботу безперервно протягом більше одного місяця (для тимчасових – двох тижнів підряд) внаслідок тимчасової непрацездатності);
  • відпустка надається пропорційно до відпрацьованого часу (як вказано у вимогах ст. 6 Закону України від 15.11.1996№ 504/96-ВР «Про відпустки»). Також це стосується компенсації за невикористану відпустку;
  • при звільненні тимчасовим, сезонним працівникам у загальному порядку виплачується вихідна допомога.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Оформлення запису в трудовій про прийняття строковика на час відпустки з вагітності та пологів основної працівниці

Буде помилкою вказати у трудовій, що працівницю прийняли за строковим трудовим договором на час відпустки з вагітності та пологів. Як тоді зробити правильний запис?
16308

Колективний договір

Порядок укладання колективного договору викликає у роботодавців безліч запитань. Як має виглядати типовий колективний договір? Колективний договір: обов'язковий чи ні? Чи потрібно реєструвати колективний договір? Чи передбачено відповідальність за відсутність колективного договору? Знайдіть відповіді у статті
163566

Резюме у роботі кадровика

Резюме — це перший документ, який бачить роботодавець. Його мета — надати роботодавцю чітке уявлення про те, чому саме цей кандидат підходить для вакансії. Як обрати працівника за резюме? Відповідь на це та інші питання а також резюме (шаблон) — у статті.
1363

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді