Заходи безпеки під час робіт у замкненому просторі в спеку

Майже щороку в умовах літньої спеки трапляються нещасні випадки зі смертельним наслідком в галузі житлово-комунального господарства під час робіт у замкненому просторі. Яких заходів мають вжити роботодавці, щоб цього не сталося?

Заходи безпеки під час робіт у замкненому просторі в спеку

Управління Держпраці у Кіровоградській області нагадує, що в умовах підвищеної температури роботодавцю слід:

  • змістити графік робочого часу.
  • Обмежити роботу працівників, які виконують роботи на відкритому просторі в піковий час.
  • Збільшити технологічні перерви працівникам.
  • Розробити графік роботи 30/30. Тобто, 30 хвилин працівники працюють, 30 хвилин — відпочивають.
  • Провести позаплановий інструктаж.

Роботодавцям в умовах підвищеної температури навколишнього середовища необхідно посилити контроль відносно виконання газонебезпечних робіт та робіт в замкнутих просторах (люках, лазах, відстійниках тощо).

Держпраці рекомендує, особливу увагу звернути на забезпечення робітників засобами індивідуального захисту; стан каналізаційних та очисних споруд, а також забезпечення проведення робіт в колодязях під особистим контролем керівників та спеціалістів підприємств.

Працівники, які виконують роботи у замкненому просторі мають бути забезпечені контрольно-вимірювальними приладами та сигналізаторами шкідливих та небезпечних факторів навколишнього середовища — лампами ЛБВК, газоаналізаторами, протигазами ПШ-1, ПШ-2.

Карантин продовжено до 31 серпня. Що під забороною?

Роботодавці зобов’язані забезпечити належні умови праці на виробничих об’єктах в умовах дії високих температур, а саме:

  • обмежити виконання робіт підвищеної небезпеки, в тому числі робіт на висоті, робіт в колодязях, шурфах, траншеях, замкнутих просторах, експлуатацію машин, механізмів;
  • скоригувати розпорядок робочого дня, тривалості робочої зміни та обідньої перерви, збільшити кількість технологічних перерв. Тобто, запровадити ранній початок робочого дня і, відповідно його закінчення, зменшити тривалість робочих змін, збільшити обідню перерву;
  • забезпечити працівників питною водою, не допускати їх перегріву;
  • провести позапланові інструктажі з працівниками щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання долікарської допомоги у разі сонячного та теплового удару, запаморочення;
  • доукомплектувати медичні аптечки на робочих місцях;
  • проводити медичні огляди на початку робочої зміни працівників, які виконують роботи, що віднесені до робіт з підвищеною небезпекою, або експлуатують об’єкти підвищеної небезпеки тощо.


Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Відповідальність за порушення законодавства про відпустки

Порушення законодавства про відпустки може мати серйозні наслідки для роботодавця. Інспектори праці перевіряють, чи надаються працівникам відпустки, чи є на підприємстві графік відпусток, чи виплачується компенсація за невикористану відпустку. Яку відповідальність за порушення законодавства про відпустки передбачає законодавство, читайте у статті.
27181

Відповідальність за порушення військового обліку на підприємстві

Державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та підпорядкування зобов’язані вести військовий облік працівників. Розглянемо, відповідальність за порушення у сфері військового обліку передбачена законодавством.
10129

Відповідальність за неведення особової картки П-2

Особова картка П-2 є документом, який містить важливу особисту інформацію про фізичну особу-працівника. Законодавством не передбачено прямих норм про відповідальність за неведення особової картки. Однак, чи є все-таки обов’язковим ведення особової картки — читайте у статті.
26981

Штрафи на роботодавців у 2023 році

За порушення у 2023 році так само будуть карати грошима. Роботодавець сплачує штраф (ст. 265 КЗпП). Винну посадову особу суд притягує до адміністративної відповідальності (ст. 41 КпАП)
30876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді