5 правил надання соціальної відпустки на дітей від Держпраці

Дізнайтеся, хто з працівників має право на «дитячу» відпустку. Яка максимальна її тривалість. Що робити з невикористаними днями відпустки на дітей, якщо працівник звільняється або помер.

5 правил надання соціальної відпустки на дітей від Держпраці

⇛ Яка відповідальність за ненадання відпустки на дітей ⇚

1) Хто має право на соціальну відпустку на дітей?

Право отримати відпустку на дітей мають такі працівники:

  • жінка, яка:
    • — має двох або більше дітей віком до 15 років,
    • — має дитину з інвалідністю,
    • — має повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи,
    • — усиновила дитину,
    • — є одинокою матір’ю;
  • батько, який виховує без матері, у т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі:
    • — дитину,
    • — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи;
  • особа, яка взяла під опіку:
    • — дитину,
    • — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи;
  • піклувальник;
  • один із прийомних батьків;
  • один із батьків-вихователів.

Підстава — статті 182-1 та 186-1 КЗпП, стаття 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

2) Яка тривалість «дитячої» відпустки?

Тривалість відпустки на дітей залежить від кількості підстав, а саме:

  • якщо працівник має одну підставу на отримання відпустки на дітей — її тривалість становить 10 к. д.,
  • якщо підстав декілька — загальна тривалість не може перевищувати 17 к. д.
5 правил надання соціальної відпустки на дітей від ДержпраціЗразок Наказу про надання додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, за двома підставами


3) Коли можна надавати відпустку на дітей?

Управління Держпраці у Кіровоградській області наголошує, що самотні матері мають право на додаткову оплачувану відпустку до досягнення дитиною не 15, а 18 років. Оскільки, згідно зі ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.01 р. № 2402-III і ст. 2 Закону України «Про державну підтримку сім’ям з дітьми» від 21.11.92 р. № 2811-ХІІ дитина — це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Відпустка «на дітей» належить до соціальних і надається в будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу та часу народження дитини, до чи після. Але право на неї має лише жінка, яка працює. Тож, реалізувати своє право на використання такої відпустки працівниця може за умови, якщо на день початку відпустки має стаж роботи в рахунок року, за який просить надати їй відпустку, тривалістю хоча б один день.

Чи продовжувати «дитячу» відпустку у разі тимчасової непрацездатності

4) Який строк давності відпустки на дітей?

Чинним законодавством не визначено строку давності, після якого працівник втрачає право на додаткові соціальні відпустки.

Якщо з якихось причин право на таку відпустку за попередній рік чи за кілька попередніх років використано не було, працівник може скористатись ним, зокрема, в разі звільнення. Незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні такої відпустки.

Стаття 24 Закону про відпустки скеровує: у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи.

5) Чи передбачено компенсацію за невикористані дні відпустки у разі смерті працівника?

У разі смерті працівника грошова компенсація за невикористані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи, виплачується спадкоємцям.

Замість резюме

Держпраці зауважує, якщо працівник звільняється з роботи у відповідному році і має невикористану соціальну відпустку за цей рік, виплатіть за неї грошову компенсацію. На новому місці роботи він не матиме права на отримання додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, оскільки така відпустка надається один раз протягом відповідного календарного року.

Особливості трудових договорів із сумісниками

Статті за темою

Усі статті за темою

Усе про відпустки: спецпідбірка для кадровика

З початком відпускної кампанії як у кадровиків та бухгалтерії, так і у працівників виникає немало запитань щодо відпусток, зокрема, про особливості їх надання під час воєнного стану. Відповідні на запитання знайдете в спеціальній підбірці про відпустки
46267

Відпустка одинокій матері

Одинокою матір’ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину.
77140

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді